Kuolleita lajeja herätetään henkiin

Sukupuuttoon kuolleen lajin palauttaminen ei ole enää mahdotonta, mutta olisiko se sittenkään järkevää?

torstai 2. toukokuuta 2013 teksti Karen Gunn, päätoimittaja, National Geographic Suomi

30. heinäkuuta 2003 joukko espanjalaisia ja ranskalaisia tutkijoita herätti henkiin sukupuuttoon kuolleen lajin.

Heidän kloonaamansa bucardo kuitenkin eli vain muutamia minuutteja. Kyseinen pyreneittenvuohen alalaji oli elänyt Pyreneiden korkeuksissa tuhansia vuosia ennen kuin se kuoli sukupuuttoon vuonna 2000.

Ajatus kadonneiden lajien henkiin herättämisestä on keikkunut faktan ja fiktion välimaastossa yli kaksi vuosikymmentä aina siitä lähtien, kun kirjailija Michael Crichton esitteli Dinosauruspuiston hirmuliskot maailmalle. Tiede on kuitenkin laahannut kaukana mielikuvitustekniikoiden perässä, ja viimeisen bucardon, Celian, klooni on toistaiseksi paras sukupuuttoon kuolleen lajin palautusyritys.

Nähtyään tuon kloonin muutamat ohikiitävät elossaolominuutit Fernández-Arias, joka johtaa tätä nykyä Aragonian metsästys-, kalastus- ja kosteikkovirastoa, on odotellut hetkeä, jona tiedemaailma kuroisi takamatkansa umpeen ja ihmiset oppisivat palauttamaan henkiin sukupuuttoon ajamiaan lajeja.

"Se hetki on käsillä", hän sanoo.

Onko kloonaus hyvä ajatus?

Viime syksynä National Geographic Societyn pääkonttorissa Washingtonissa joukko geenitutkijoita, eläinbiologeja, suojeluasiantuntijoita ja eetikoita oli kokoontunut ensimmäistä kertaa yhteen keskustelemaan sukupuutosta palauttamisen mahdollisuuksia. Onko se mahdollista? Olisiko se järkevää?

Yksi toisensa jälkeen kertoi merkittävistä edistysaskeleista, joita on otettu kantasolumanipulaation, muinaisen DNA:n eristämisen ja muinaisten genomien selvittämisen aloilla. Kokouksen edetessä tutkijat alkoivat olla yhtä mieltä siitä, että lajin henkiin herättäminen olisi pian mahdollista.

"Edistys on ollut mittavampaa ja nopeampaa kuin kukaan osasi kuvitella", sanoo puolestaan Ross MacPhee, newyorkilaisen luonnonhistoriallisen museon nisäkäsosaston johtaja.

"Nyt pitäisi miettiä, miksi me todella haluaisimme palauttaa jonkin lajin takaisin elävien kirjoihin."

Lue koko artikkeli napsauta alla näkyvää Lataa-painiketta

Kun napsautat Lataa-painiketta, sinua pyydetään liittymään natgeo.-fi-sivuston jäseneksi. Liittyminen kestää noin minuutin eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...