Tuhansia vuosia sitten kuolleen mammutinpoikasen ruho oli säilynyt niin hyvin, että jopa sen silmäripset olivat tallella.

Kuvagalleria: Mammuttivauva tundralta

Ainutlaatuisia kuvia Ljubasta, yli 40 000 vuotta Siperiassa jäässä säilyneestä mammutinpoikasesta.

maanantai 9. marraskuuta 2009

Kuvat: Francis Latreille

Poromiesten löytämä muinainen raato alkoi sulaa, kun sitä tutkittiin Šimanovskin museossa Siperian Salehardissa. Pelastuspartion jäsenet Kirill Serotetto ja Bernard Buigues siirsivät sen ulos pakkaseen jäätymään uudelleen.

Poikaselta puuttuvat vain varpaankynnet, osa hännästä ja oikeasta korvasta ja valtaosa karvoista, joten se on löydetyistä mammuteista kaikkein täydellisin.

Juri Hudi (vas.) ja hänen poikansa löysivät raadon Jamalin niemimaalta Siperiasta toukokuussa 2007 ja ilmoittivat asiasta viranomaisille. Usein mammutinjäännökset myydään fossiilikauppiaille ennen kuin tutkijat ehtivät väliin, joten kiitokseksi Hudille tämä löytö nimettiin hänen vaimonsa mukaan Ljubaksi.

Tutkijat kiistelevät yhä siitä, kuoliko vasikka tukehtumalla vai hukkumalla, mutta kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että se kuoli nopeasti. Sen ruho hautautui välittömästi lietteen ja saven seokseen, ja näin alkanut säilömisprosessi piti ruumiin kunnossa 40 000 vuotta.Fernando G. Baptista, NG; mammuttipiirros: Kazuhiko SanoLähde: Daniel C. Fisher, University of Michigan

Ljuban turkista oli jäljellä vain osia alusvillasta. Tämän villaeristeen suojana sillä oli karkeita karvoja, ja tiheä turkki olisi pitänyt sen lämpimänä jopa 30 pakkasasteessa.

Jos Ljuba olisi kasvanut isommaksi, sen jalkapohjaan olisi kehittynyt halkeamia, jotka olisivat antaneet pitoa lumessa, ja lihaksikkaat patit varpaiden takana taas olisivat pehmentäneet askelia. Se olisikin ollut tarpeen, jos se olisi kasvanut noin kuusi tonnia painavaksi aikuiseksi mammutiksi.

Kun Jamalin niemimaata Siperiassa halkovat joet sulavat loppukeväästä, paisuvat virrat irrottavat ikiroutaisia lohkareita niiden penkoista. Paleontologi Dan Fisherin mukaan maisema muistuttaa Ljuban aikaisia näkymiä 40 000 vuoden takaa, vaikka kasvillisuus onkin pitkälti toisenlaista kuin silloin.

Tutkijat leikkaavat Ljuban mahasta palan nahkaa ja rasvaa. ”Näytteet kertovat yhtä lailla emosta kuin poikasestakin”, sanoo Dan Fisher, jonka mukaan poikasen tuhti rasvakerros kertoo sen saaneen riittävästi äidinmaitoa. ”Jos emo olisi ollut sairas tai nälkäinen, tämä kerros olisi luultavasti ollut paljon ohuempi.”

Ljuban hampaat ovat kuin pieniä aikakapseleita, jotka kertovat yksityiskohtia poikasen ruokavaliosta. Sen toisen ja kolmannen poskihampaan hammasluun hapen isotoopit ja muut hampaat kertovat Ljuban syntyneen keväällä. Halkaisija 16 mm. Kuva: Ira Block.

Vertaamalla sen ruhon kokoa ja syöksyhampaiden kehitystä norsujen vastaaviin tutkijat arvioivat sen iäksi aluksi neljä kuukautta. Kun sen toinen poskihammas halkaistiin ja puun vuosirenkaita muistuttavat kasvuviivat analysoitiin, poikasen todettiin eläneen vain kuukauden päivät. Halkaisija 54 mm. Kuva: Ira Block.

Yli 100 000 ihmistä tuli katsomaan Ljubaa, kun se laitettiin hetkeksi näytteille CT-kuvausten jälkeen Tokiossa. Chicagon Field-museo suunnittelee ensi vuodelle Ljuban tähdittämää kiertävää näyttelyä National Geographicin tuella.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...