Mammutinhampaille kova kysyntä

Hinta tuplaantui kahdessa vuodessa

torstai 6. kesäkuuta 2013

Hinta tuplaantui kahdessa vuodessa

Kukaan Pohjois-Jakutiassa tapaamani syöksyhampaanetsijä ei koskaan ollut käynyt Siperian tundran ulkopuolella, mutta he kaikki olivat silti hyvin tietoisia Kiinan kysynnästä, joka on kahdessa vuodessa kaksinkertaistanut huippulaatuisen mammutinhampaan hinnan noin 700 euroon kilolta alueen pääkaupungissa Jakutskissa. Kiinan rajalla hinta voi olla kaksinkertaistunut toistamiseen, ja taidolla kaiverrettu täysimittainen syöksyhammas voikin olla jo poskettoman hintainen. Näin eräässä antiikkikaupassa Hongkongissa mammutin kolmimetrisen syöksyhampaan, johon oli kaiverrettu pikkutarkasti suuret juomingit. Siitä pyydettiin lähes miljoonaa euroa. Kun syöksyhampaanetsijät kuulevat minun asuvat Pekingissä, he esittävät aina saman kysymyksen: "Voisitko saada minut yhteyksiin kiinalaisten ostajien kanssa?"

Hampaiden perässä hypätään myös järveen

Etsintä on käynnissä kaikkialla Jakutiassa. Kazatšjen kylä on Janajoen kaupankäynnin solmukohta. Siellä etsijät valmistautuvat liikkumaan tundralla moottorikelkoilla, hydrokoptereilla ja jopa telaketjuilla varustetuilla neuvostoaikaisilla maastoajoneuvoilla. Minä luotaan hampaanetsijöiden kanssa syrjäisen jäätikköjärven murenevan rannan muinaista jäätä ja mutaa, kun hytisevä nuorukainen nousee hyisestä vedestä sukelluspuvussa ja -naamarissa – hän oli koettanut onneaan järvessä. Kauempana Janalla kaksi miestä ruiskuttaa letkulla vettä tummaan jääseinämään poraten tunnelia jäätyneiden syöksyhampaiden, luiden ja ruhojen luo.

Tutkijat haluaisivat pehmytkudoksia

Sain kyydin tänne Muus Haiaan etsijäpomolta, joka komentaa venettään 400-kiloisen syöksyhammaskasan päältä. Hän aikoo viedä hampaat ylävirtaan myytäviksi, mutta ensin hän haluaa käydä jääluolissa, missä venäläisistä ja eteläkorealaisista koostuva tutkijaryhmä etsii mammutin pehmytkudoksia saadakseen elinkelpoisia soluja kloonausta varten. Jokunen vuosi sitten samainen mies löysi kymmeniä syöksyhampaita yhdestä ainoasta jääluolasta, mutta nyt hänen ryhmänsä on allapäin. Miehet ovat löytäneet koko kesänä vain kaksi syöksyhammasta, mikä ei mitenkään riitä perheiden elättämiseen talven yli. "Tämä paikka on imetty kuiviin", sanoo yksi miehistä. "Siksi kaikki suuntaavat saarille."

Gorohov oli melkein vuosikymmen sitten yksi ensimmäisistä syöksyhampaanetsijöistä, jotka viettivät kokonaisen etsintäkauden asumattomilla Uuden-Siperian saarilla Siperian pohjoisrannikon edustalla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...