Mammutti: Syöksyhampaiden etsintää Siperiassa

Muinaiset metsästäjät tappoivat villamammutteja ravinnokseen. Nykyisin Venäjän arktisilta alueilta etsitään niiden kallisarvoisia syöksyhampaita.

torstai 6. kesäkuuta 2013 teksti Brook Larmer

Mammutteja Itä-Siperian meressä

Karl Gorohov on jäljittänyt viiden kuukauden ajan ikivanhaa saalistaan Itä-Siperian merestä kohoavalla autiolla saarella ja raahustanut 18 tunnin päiviä jäisellä tundralla. Hän on kylmissään ja uupunut, ja raivokas nälkä on ajanut hänet syömään lokkeja. Jopa hänen leiriinsä hyökänneillä kahdella jääkarhulla oli sudennälkä; kun Gorohov avasi niiden mahat, hän huomasi ne typötyhjiksi. 46-vuotias, ahavoitunut ja punapartainen mies ohittaa joka päivä leiristä lähdettyään yhdeksän hautaa, joiden hän olettaa kuuluvan onnettomille sieluille, jotka pakenivat saarelle Neuvostoliiton vankileireiltä.

Gorohovilta on loppumassa aika. Loppukesän lumimyrskyt ulvovat Kotelnyisaarella tuhat kilometriä napapiirin pohjoispuolella, ja ilma enteilee jo seuraavaa pohjoisen umpijäistä talvea. Hänen sormiaan ja kämmeniään alkaa kutista. Se "enteilee onnea", hän sanoi myöhemmin. Kutina alkaa yleensä silloin, kun hän on löytämäisillään etsimänsä: mammutin syöksyhampaan.

Viimeiset mammutit katosivat noin 3 700 vuotta sitten

Pohjois-Siperiassa pleistoseenikauden lopulla vaellelleet takkuturkkiset jättiläiset kuolivat sukupuuttoon noin 10 000 vuotta sitten, mutta jotkin eristyneet populaatiot pitivät pintansa pohjoisilla ja itäisillä saarilla, ja niiden viimeiset yksilöt kuolivat vasta noin 3 700 vuotta sitten. Mammutin syöksyhampaita, jotka voivat kaartua jopa nelimetrisiksi, nousee ikiroudan sisältä pintaan, ja niiden ympärille kietoutuva kaupankäynti hyödyttää arktisen Siperian ihmisiä.

Syöksyhammasjahdin mestari

Gorohov on lähes vuosikymmenen ajan ollut syöksyhammasjahdin pioneeri, joka on tutkinut yhtä maailman luotaantyöntävimmistä aavoista. Nyt hän tonkii tundraa kutiseviin sormiinsa luottaen, kunnes melkein törmää syöksyhampaan kärkeen. "Joskus hammas vain ilmestyy eteen kuin se olisi ohjannut etsijän kulkua", hän sanoo.

Syöksyhampaan nostaminen soraisesta, jäisestä maasta vaatii Gorohovilta miltei vuorokauden tauotonta kaivamista. Ylös nouseva 70 kilogramman kappale on paksu kuin puunrunko ja lähes vaurioitumaton. Ennen kuin Gorohov kuljettaa syöksyhampaan pois, hän heittää kaivamaansa kuoppaan hopeisen korvarenkaan uhriksi paikallisille hengille. Jos hän saa muinaisen pyhäinjäännöksen ehjänä perille, hän voi saada siitä lähes 50 000 euroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...