Syöksyhampaat kiehtovat

Mammutin syöksyhampaisiin kajoaminen tuo huonoa onnea

torstai 6. kesäkuuta 2013

Mammutin syöksyhampaisiin kajoaminen tuo huonoa onnea

Mammutin syöksyhampailla ei juuri käyty kauppaa, kun Gorohov syntyi pohjoissiperialaiseen kalastajakylään vuonna 1966. Hän muistaa nähneensä lapsena mätäneviä syöksyhampaita Janajoen penkassa lähellä kotikyläänsä Ust-Janskia. Yksityisyritteliäisyys oli Neuvostoliitossa kielletty, ja moni katsoi syöksyhampaisiin kajoamisen tuovan huonoa onnea. Jotkut jopa uskoivat niiden olevan peräisin valtavista, myyrämäisistä olioista, jotka elivät ikiroudan alla.Gorohovin ne pitivät silti lumoissaan. Jakutia – viralliselta nimeltään Sahan tasavalta – on luonnonvaroiltaan rikas, lähes Intian kokoinen alue, jossa asuu nykyisin alle miljoona ihmistä.

Opettajan tarinat saivat Gorohovin innostumaan

Gorohoville kerrottiin, että maailman luojalle tuli niin kylmä hänen lentäessään alueen yli, että hän pudotti valtavasti kultaa, hopeaa, timantteja ja öljyä, mutta vasta opettajien kertomat tositarinat mammutin syöksyhampaita kaupanneista 1600-luvun uudisraivaajista saivat Gorohovin toden teolla pauloihinsa. Vuosia myöhemmin hän löysi kirjastosta kirjoja, joissa oli kuvia 1900-luvun tutkimusmatkailijoista: partasuisia miehiä Kotelnyisaarella syöksyhampaiden vieressä ja heidän veneitään vaikeroimassa hammaskasojen alla. ”Mietiskelin aina, olisiko hampaita vielä enemmänkin”, Gorohov sanoo.

Syöksyhampaista tuloja

Kukaan – edes Gorohov – ei silloin haaveilllut siitä, että syöksyhampaat toisivat taloudellista turvaa alueelle, joka oli pitkälti hylätty sen jälkeen, kun neuvostokautiset kaivokset ja tehtaat suljettiin. (Jakutiassa sijaitsevan, lähes Kreikan kokoisen Ust-Janskin itsehallintoalueen väkiluku on romahtanut 50 vuodessa 80 000:sta vain 8 000:een.) Nyt sadat jolleivät tuhannet jakutialaiset ovat ryhtyneet syöksyhampaanetsijöiksi ja lähteneet seuraamaan esi-isiensä reittejä samoissa oloissa ja samojen eläinten perässä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...