Tutustu maailman suloisimpaan kyborgiin

VIDEO: Urhea pieni kissa pystyi ottamaan ensiaskeleensa, kun se sai takajaloikseen huippuhienot titaaniproteesit. Lääkärit toivovat, että Vincent-kissan ansiosta voidaan auttaa muitakin vastaavassa tilanteessa olevia eläimiä.

keskiviikko 9. joulukuuta 2015 teksti Andreas Ebbesen Jensen

Amerikkalaisen maatiaisrotuisen Vincent-kissan elämän alkutaival ei näyttänyt ruusuiselta – puhumattakaan, että pikkukissasta olisi osattu povata nettijulkkista.

Vincent syntyi ilman takajalkoja, ja se oli mitä todennäköisimmin jäämässä loppuiäkseen rammaksi. Kissa oli jo pentuna sijoitettu Iowassa sijaitsevaan eläinhoitolaan.

Kissanpoikasen onneksi eläinlääkäri Mary Sarah Berg sattui käymään eläinhoitolassa pari vuotta sitten, ja hän ihastui pikkuiseen kaksijalkaiseen saman tien.

Vincent pentuna ennen proteesien asennusta. Kuva: Iowa State University

Ensiaskeleet neljällä jalalla

Eläinten proteeseja valmistavan Biomedtrixin sekä Iowan osavaltion yliopistossa työskentelevien kollegoidensa avulla tohtori Berg kehitti Vincentille 3D-tulostetun titaanista valmistetun proteesin. Kissalle tehtiin ensimmäinen leikkaus vuoden 2014 alussa.

Jo muutaman päivän päästä leikkauksesta Vincent taapersi ympäriinsä, ensimmäistä kertaa elämässään nelijalkaisesti.

"Vincentin kävelyä ei aivan aluksi ollut kovin helppoa katsella. On melkoisen omituista katsoa kissaa, jonka takapäästä pistää ulos kaksi metallitankoa", Mary Sarah Berg kertoi Iowa State Universityn uutispalvelu ISU News Sourcelle, joka videoi Vincentin nelijalkaiset ensiaskeleet. Video on nähtävissä YouTubessa.

3D-tulostetut titaanijalat kiinnittyivät hyvin Vincentin luihin. Maailmassa on vain 25 eläintä, jotka ovat läpikäyneet vastaavanlaisen leikkauksen. Kuva: Iowa State University

Kyborgikissasta tuli YouTube-julkkis

Vincentille tehtiin toinen leikkaus vuoden 2015 alussa, ja kissa joutuu todennäköisesti vielä pariin leikkaukseen.

Titaaniproteeseja on tarkoitus pidentää kirurgisin toimenpitein siten, että Vincentillä olisi lopulta aikuisen kissan takajalkojen kokoiset proteesit.

Tohtori Berg on vakuuttunut siitä, että Vincent pystyy ennemmin tai myöhemmin elämään täyttä kissan elämää.

"Se ei voi vielä hypätä eikä kulkea portaissa. Uskon kuitenkin, että se pian jo pystyy juoksemaan ympäriinsä tavallisen kissan tapaan", hän kertoo ISU Newsille.

Vincentistä kertovaa videota on lyhyen ajan kuluessa katsottu YouTubessa jo 640 000 kertaa, ja Mary Sarah Berg on tyytyväinen siihen, että uraauurtava eläinlääketieteellinen työ saa samalla maailmanlaajuista julkisuutta.

"Uskon, että tämän parantaa mahdollisuuksia auttaa muita samanlaisista ongelmista kärsiviä eläimiä. Vincentin parissa tehty työ on opettanut todella paljon, ja seuraava autettava eläin toipuu vieläkin nopeammin", hän kertoo Iowan yliopistouutisille.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...