Harvinainen albiinotapiiri kuvattiin Brasiliassa

Brasilian kaakkoisosan sademetsien suojassa asuvan kansan keskuudessa eläin oli legenda. Asukkaat olivat ilmoittaneet tehneensä lukuisia havaintoja liidunvalkoisesta tapiirista, sikaa muistuttavasta eläimestä, joka on tavallisesti tummanruskea.

maanantai 13. huhtikuuta 2015 teksti Mary Bates

Tarinat herättivät National Geographicillekin kuvia ottavan valokuvaaja Luciano Candisanin uteliaisuuden. Hän paloi halusta päästä ikuistamaan aavemaisen eläimen kameralla.

Valkoinen tapiiri ikuistettiin kameralla

Toukokuussa 2014 Luciano Candisani matkustikin Votorantimin luonnonsuojelualueelle paikkaan, jossa erikoinen tapiiri oli nähty, ja jäi pimeyteen odottelemaan yöllä liikkuvaa eläintä. Ohi vaelsi monta tapiiria, mutta yksikään niistä ei ollut albiino. Valokuvaaja ei lannistunut, vaan hän pystytti kamera-ansan, joka ottaa kuvan joka kerran eläimen kulkiessa ohi.

”Sydämeni jätti yhden lyönnin väliin, kun käydessäni yön kuvia läpi valkoinen tapiiri yllättäen näkyikin yhdessä niistä”, Luciano Candisani kertoi. Se oli tiettävästi ensimmäinen kuva, joka albiinoamerikantapiirista (Tapirus terrestris) on luonnossa otettu.

Albiino eläin on harvinainen

Albinismia esiintyy eläimillä, joilla on syntyessään luonnollinen mutta harvinainen geneettinen mutaatio. Aidoilta albiinoilta kuten tältä tapiirilta puuttuu kokonaan pigmentti, ja niillä on valkoinen karvapeite ja punertavat tai vaaleanpunaiset silmät.

Albiinotapiirit ovat erittäin harvinaisia elinympäristöissään eteläamerikkalaisissa sademetsissä. Tapiirit, jotka voivat kasvaa 1,8 metriä pitkiksi ja jopa 225 kiloa painaviksi, ovat Brasilian suurimpia maanisäkkäitä – ne ovat jopa jaguaaria suurempia.

Arat, yksin elävät kasvinsyöjät ovat tunnettuja erittäin taipuisasta, kärsämäisestä kuonostaan, jolla eläimet hamuavat lehtiä ja hedelmiä korkealla olevista oksista. Tapiirit käyttävät pitkää kuonoaan myös snorkkelina uidessaan. Tapiirit ovat taitavia uimareita, ja ne hakeutuvat usein veteen jäähdyttelemään tai petoeläimiä pakoon.

Tapiirit vähenevät

Tapiirit eivät ole kuitenkaan onnistuneet välttelemään niihin kohdistuvia uhkia, kuten metsästystä ja metsänhakkuita, joiden vuoksi kaikkien neljän nykyisin elävän tapiirilajin, muun muassa Kaakkois-Aasiassa elävän intiantapiirin, kannat ovat pienentyneet. Yhdysvaltalaisen ympäristöjärjestön Nature Conservancyn mukaan Brasiliassa on kaadettu 85 prosenttia Atlantin sademetsistä.

Tapiirit ovat metsien ekosysteemien kannalta elintärkeitä – liikkuessaan alueella ne levittävät kasvien siemeniä ulosteidensa mukana.

Albiinotapiirin valokuva oli onnenosuma

Luciano Candisani kertoi tuntevansa itsensä onnekkaaksi, kun hän onnistui ikuistamaan niin harvinaisen ja harvoin nähtävän eläimen.

Albiinotapiirin valokuvaamisen jälkeen Luciano Candisani asetti alueelle useita kamera-ansoja ja sai kuvia muista harvinaisista eteläamerikkalaisista eläimistä, kuten pensaskoirasta. ”Uhanalaisessa Atlantin sademetsässä saattaa edelleen piileskellä useita yllätyksiä tieteelle”, hän totesi.

Albiinotapiirista kertova artikkeli ilmestyi Brasilian National Geographicin huhtikuun numerossa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...