Harvinainen valkoinen hirvi tallentui kuviin

Norjalaisen luontokuvaajan Lasse Dybdahlin ja valkoisen hirven kohtaaminen on herättänyt paljon huomiota Norjassa ja muissakin maissa. Siihen onkin hyvä syy. Valkoinen hirvi on nimittäin albiino, ja se on erittäin harvinainen näky luonnossa.

tiistai 23. helmikuuta 2016 teksti Anna-Dora Maron

Tämä kuulostaa ihan seikkailukertomukselta.

Norjalainen eläkeläinen ja luontokuvaaja Lasse Dybdahl on kahden vuoden ajan seurannut harvinaista valkoista hirveä lähietäisyydeltä syvällä Norjan ja Ruotsin metsien uumenissa.

Nyt myös Ranskan, Saksan ja Italian tiedotusvälineet ovat kertoneet Lasse Dybdahlin ja valkoisen hirven kohtaamisesta. Eikä olekaan vaikea ymmärtää, miksi ne ovat kiinnostuneet tätä harvinaista eläintä esittävistä kuvista:

VIDEO

Katso tästä Lasse Dybdahlin upeat otokset valkeasta hirvestä.

Kaksi vuotta valkoisen hirven jäljillä Lasse Dybdahlin ja valkoisen hirven epätavallinen kohtaaminen tapahtui Finnskogenin laajalla metsäalueella, joka on saanut nimensä sinne 1500- ja 1600-luvulla muuttaneiden niin sanottujen metsäsuomalaisten mukaan. Alue sijaitsee Norjan ja Ruotsin rajamailla.

Vaaleasta karvapeitteestä huolimatta hirveä ei ollut helppo havaita vihreästä ympäristöstä.

”Teimme monta turhaa reissua, mutta päätimme suhtautua asiaan kärsivällisesti, ja yhtäkkiä eräänä päivänä onnistuimme kohtaamaan sen", kertoo Lasse Dybdahl norjalaiselle uutissivustolle abcnyheter.

Kärsivällinen luontokuvaaja oli seurannut valkoista hirveä kaksi vuotta. Sinä aikana hän huomasi harvinaisessa eläimessä muutoksia: siitä oli muun muassa tullut vieläkin valkoisempi ja se oli saanut suuremmat sarvet.

Helppo uhri Hirvellä on huomiotaherättävän valkea ja kaunis karvapeite siksi, että se on albiino. Albinismin aiheuttaa eläimellä geenivirhe, jonka vuoksi sen ihosta puuttuu musta pigmentti.

Vaikka albinismia esiintyy kaikkialla eläinmaailmassa, on kuitenkin äärimmäisen harvinaista, että ihminen kohtaa luonnossa albiinoeläimen.

Albiinoeläinten vähälukuisuus luonnossa johtuu siitä, että ne ovat tavallista alttiimpia vaaroille. Lajitoverit eivät useinkaan hyväksy albiinoa joukkoonsa, koska sitä pidetään vieraana. Se on myös vaivaton saalis monille petoeläimille, koska sen hohtavan valkea väri on helppo huomata, ja lisäksi albiinoilla itsellään on usein heikko näkö.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...