Islanti keskeyttää sillivalaan pyynnin – toistaiseksi

Sillivalas voi huokaista helpotuksesta, sillä Islannin ainoa valaanpyyntifirma on ilmoittanut jättävänsä väliin uhanalaisen lajin kesäpyynnin Pohjois-Atlantilla. Päätös johtuu erimielisyyksistä, jotka liittyvät Japanin valaanlihan tuontisäännöksiin.

tiistai 8. maaliskuuta 2016 teksti Jani Actman

Sillivalaat saavat olla kesän rauhassa islantilaisten valaanpyytäjien harppuunoilta. Tämä on iloinen uutinen eläinsuojeluaktivisteille ja tietenkin myös sillivalaille.

Johtaja Kristjan Loftsson kertoo, että hänen yrityksensä Hvalur aikoo lykätä kesäksi aiottua valaanpyyntiä.

Loftssonin mukaan päätös johtuu erimielisyyksistä, jotka liittyvät japanilaisten asettamiin valaanlihan tuontisäännöksiin.

Norja ja Islanti harjoittavat kaupallista valaanpyyntiä

Japani, joka muodostaa sillivalaan suurimman markkina-alueen, harjoittaa itsekin valaanpyyntiä, mutta virallisesti vain ”tieteellisiin tarkoituksiin”.

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio IWC kielsi vuonna 1986 monien suurimpien valaiden pyynnin, ja nykyisin vain Islanti ja Norja harjoittavat avoimesti kaupallista valaanpyyntiä.

Jotkin alkuperäiskansoista koostuvat ryhmät saavat harjoittaa kestävää valaanpyyntiä. Tämä tarkoittaa, että valasta saa pyytää vain omaan käyttöön, ei myyntiin.

Asiantuntijoiden mukaan Islannin ja Japanin välinen ristiriita on poliittinen. Hvalurin arvellaan varmasti myöhemmin aloittavan sillivalaan pyynnin uudelleen. Siinä tapauksessa taistelu merien jättien suojelun puolesta vain kiihtyy.

Islanti määrittää vuosittain kiintiöt sille, montako valasta on lupa tappaa. Vuonna 2015 sillivalaita tapettiin 155. Samana vuonna 29 lahtivalasta menetti henkensä. Lahtivalas ei kuulu uhanalaisiin lajeihin, ja Islantia ympäröivän Pohjois-Atlantin sillivalaskannan suuruus on luultavasti noin 20 000 yksilöä.

Sillivalas on maapallon toiseksi suurin nisäkäs, ja sen edellä on vain sinivalas – joka on täysin rauhoitettu.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...