Isovyötiäiset ovat vaarassa

Vyötiäislajeja tunnetaan 20. Yksi niistä, isovyötiäinen, on uhanalainen. Pitkien öisten vaelluksiensa vuoksi lajia on hankalaa tutkia.

torstai 7. helmikuuta 2013

Tiesitkö, että Etelä-Amerikassa on vyötiäisiä, jotka voivat kasvaa 1,5 metriä pitkiksi ja jopa 50 kg painaviksi?

Yksi jo sukupuuttoon kuollut laji saattoi kasvaa peräti sarvikuonon kokoiseksi ja painaa kolme tonnia. Lajeja tunnetaan 20, ja niistä yhdeksänvyövyötiäinen on levinnyt Pohjois-Amerikkaan saakka ja muut 19 elävät Latinalaisessa Amerikassa. Vyötiäisistä suurin on isovyötiäinen, Priodontes maximus.

Vyötiäisiä on hankala tutkia, sillä ne ovat aktiivisia vain öisin ja nousevat harvakseltaan esiin pesistään, jotka ne ovat kaivaneet eturaajojensa 15 cm pitkillä kynsillä. Pantanalin isovyötiäishankkeen jäsenet onnistuivat hiljattain kuitenkin merkitsemään useita isovyötiäisiä Brasilian Pantanalissa, ja kamera-ansoilla on saatu niistä myös kuvamateriaalia.

Uhanalaisten nisäkkäiden on havaittu syövän muurahaisia ja termiittejä yöllisillä matkoillaan, jotka voivat kantaa noin 5,5 kilometrin päähän. Isovyötiäinen on rauhoitettu useimmissa levinneisyysalueensa valtioissa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...