Jaavansarvikuono katosi Vietnamista

Jaavansarvikuonoja on jäljellä vain pieni populaatio Indonesiassa. Salametsästäjät ampuivat Vietnamin viimeisen täysikasvuisen yksilön, sanovat luonnonsuojelijat.

keskiviikko 2. marraskuuta 2011 teksti Ker Than, National Geographic News

Jaavansarvikuono on luonnonsuojelijoiden mukaan kuollut Manner-Aasiasta sukupuuttoon.

Aikuinen jaavansarvikuononaaras ammuttiin viime vuonna kuoliaaksi vietnamilaisessa metsässä. Sen jälkeen lajista on jäljellä elää yksi luonnonvarainen populaatio, alle 50 yksilön ryhmä pienessä indonesialaisessa puistossa.

"Vietnamin viimeinen jaavansarvikuono on poissa", lausui WWF:n Vietnamin-johtaja Tran Thi Minh Hien.

Puistonvartijat löysivät huhtikuussa 2010 jäänteitä sarvikuononaaraasta, joka oli ilmeisesti kuollut vain muutamaa kuukautta aiemmin.

"Eläinpatologi arvioi eläimen täysikasvuiseksi – mutta ei vanhaksi – yksilöksi, ehkä 15–25-vuotiaaksi", sanoo WWF:n Suur-Mekongin lajisto-ohjelman johtaja Nick Cox sähköpostissaan.

Kuolleen eläimen ihon ja lähistöltä löydetyn sarvikuononlannan DNA-vertailu paljasti niiden olevan peräisin samasta yksilöstä, mikä murskasi toiveet siitä, että alueella olisi saattanut olla enemmän kuin yksi sarvikuono. WWF:n mukaan todennäköinen kuolinsyy oli salametsästys, sillä eläimen sarvi oli irrotettu ja sen jalasta löytyi luoti.

Jaavansarvikuonon sarvet ovat erittäin arvostettuja Vietnamissa ja Kiinassa, missä niitä jauhetaan ja myydään esimerkiksi kuumeeseen, niveltulehdukseen, korkeaan verenpaineeseen ja syöpään tepsivänä rohtona.

Toiveet lajin säilymisestä mennyttä

Historiallisten kirjoitusten perusteella Kaakkois-Aasiassa vaelteli aikanaan niin paljon jaavansarvikuonoja, että niitä pidettiin maanviljelyn tuholaisina.

Elinympäristöjen katoaminen ja laajamittainen metsästys kuitenkin vähensivät niiden kantaa niin pahoin, että eläimen uskottiin 1900-luvun jälkipuoliskolla jo kuolleen sukupuuttoon Aasian mantereelta.

Vuonna 1988 Cat Tienin alueelta Vietnamista löytyi kuitenkin korkeintaan 15 yksilön populaatio. Luontoväki toivoi, että tämä pieni kanta voisi vahvistua, sillä olihan afrikkalainen isosarvikuonokin palannut sukupuuton partaalta.

Isosarvikuonot oli metsästetty 1800-luvun lopulla vain noin pariinkymmeneen yksilöön, mutta nyt niitä on laajamittaisten suojelutoimien ansiosta jo noin 20 000.

Vuonna 2004 tehty tutkimus kuitenkin viittasi siihen, että Cat Tienin populaatio oli kuihtunut vain kahteen yksilöön, jotka molemmat olivat naaraita.

Lantakoirien avulla tehty tarkempi tutkimus loppuvuodesta 2009 ja alkuvuodesta 2010 tuotti 22 ulostenäytettä, mutta DNA-analyysi osoitti niiden kaikkien olevan yhden ja saman yksilön tuotoksia. Jossakin vaiheessa vuosien 2004 ja 2009 välillä toinen sarvikuonoista oli joko kuollut tai tapettu, ja jäljelle oli jäänyt vain naaras, joka löydettiin kuolleena vuonna 2010.

Menetyksen pitäisi herättää vietnamilaiset

Suojeluväki on nyt vakuuttunut siitä, ettei Vietnamissa ole enää ainuttakaan elävää jaavansarvikuonoa.

"Olemme tutkineet läpikotaisin koko sen alueen, jolla sarvikuonopopulaatio eli 20 viime vuotta", sanoo Nick Cox.

Cox toivoo, että yhden lajin häviäminen herättää vietnamilaiset suojelemaan maan muita uhanalaisia eläimiä, esimerkiksi tiikereitä ja norsuja.

"Voimme surra menetystä, mutta siitä on myös otettava opiksi ja ymmärrettävä jäljellä olevien lajien suojelemisen kiireellisyys", Cox sanoo.

"Haluamme hallituksen panostavan enemmän lainvalvontaan ja suojelutoimiin kansallispuistoissa niin, ettei Vietnam menetä enää ainuttakaan kiehtovista ja maailmanlaajuisestikin merkittävistä lajeistaan."

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...