Leopardit ovat menettäneet 75 % alueistaan

Luonnonvarainen leopardi tarvitsee saalistettavaa ja kunnon reviirin. Toistaiseksi laajin tutkimus osoittaa, että isot täpläturkit ovat menettäneet jo 75 % vanhoista reviireistään.

keskiviikko 11. toukokuuta 2016 teksti Brian Clark Howard // Kuvat: Steve Winter

Leopardi (Panthera pardus) on isoista kissoista kaikkein laajimmalle levinnyt.

Afrikka, Lähi-itä ja Aasia ovat luontaisia elinalueita kissapedolle, joka viihtyy niin rutikuivalla aavikolla kuin kosteissa sademetsissä ja suurkaupunkien laidallakin.

Ajat ovat kuitenkin kovat leopardeillekin, ja niiden elinalueet hupenevat hälyttävää vauhtia.

Leopardien elinpiiri supistuu rajusti

Vasta julkaistua tutkimusta johti Andrew Jacobson, joka on National Geographicin Big Cats Intiative -hankkeen, Lontoon Zoological Societyn ja University College Londonin tutkija. Selvityksen ikävä havainto oli, että leopardeja esiintyy enää noin neljänneksellä niiden entisistä elinalueista.

”Leopardit menestyvät melko hyvin osissa Afrikkaa ja Intiaa, mutta joidenkin alalajien populaatiot ovat kutistuneet paikoin yli 90 %”, Jacobson sanoo.

Ne ovat menettäneet elinalueistaan viime vuosikymmenien aikana lähes 27 miljoonaa neliökilometriä – niiden reviiri on kutistunut 35 miljoonasta vain 8,5 miljoonaan neliökilometriin.

Napsauttamalla saat esiin suuremman version uudesta leopardien levinneisyyskartasta.

Vaikeuksia joka puolella

Leopardit ovat menettäneet vuosien mittaan sekä alueitaan että saaliseläimiään, mutta niitä myös vainotaan ja metsästetään. Komeaa täpläturkkia himoitsevat kokoelmiinsa sekä metsästyksen harrastajat että keräilijät.

Pahimmin kannat ovat kärsineet alueilla, joissa leopardeja on ollut alun alkaenkin harvemmassa. Karuilla aavikoilla isoja kissoja tavattiin usein vain yksi sataa neliökilometriä kohden, kun sademetsässä niitä saattaa elää samalla alalla jopa 30.

Leopardilla on kuitenkin joissakin paikoissa tärkeä ekologinen tehtävä huippupetona, joka auttaa pitämään saaliseläinten kannat tasapainossa.

Alalajit vaarassa

Kolme rajuimmin kärsinyttä alalajia ovat amurinleopardi, eteläarabianleopardi ja kiinanleopardi. Uhanalaisia ovat myös jaavan-, persian-, indokiinan- ja srilankanleopardi.

Valoa synkkyyteen tuovat hyvät uutiset Venäjän Kaukoidästä ja Kaukasusvuorilta: kannat olivat sielläkin laskussa, kunnes hallitus laajensi suojelualueita ja puuttui salametsästykseen entistä tiukemmin. Nyt näiden alueiden leopardipopulaatiot ovat vakaita.

Koska leopardit lisääntyvät nopeasti, voidaan vastaavilla toimenpiteillä kenties vielä auttaa maailman muidenkin alueiden leopardeja, toivoo Jacobson.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...