Panda jaksaa odottaa

Tutkielma rakkaudesta ja himosta eläinkunnassa. Tiesitkö, että pandanaaras on kiimassa ainoastaan kerran vuodessa vain 24–72 tunnin ajan?

torstai 30. lokakuuta 2014

Panda jaksaa odottaa

Isopandauros on kärsivällisen kosiskelun mestari. Sen halujen kohde, naaraspuolinen Ailuropoda melanoleuca, on kiimassa vain kerran vuodessa – ja silloinkin vain 1–3 vuorokautta.

Ei siis ihme, että isopandat ovat uhanalaisia ja että niiden lisääntymistä tarhaoloissa seurataan yhtä herkeämättä kuin kuninkaallisten raskauksia. Miten pandaurho sitten valmistautuu lemmenleikin ohikiitävään mahdollisuuteen?

Se huolehtii varustuksensa kunnosta ja on aina valmiina. Naaras voi tulla kiimaan milloin tahansa helmikuusta toukokuuhun. Urokset menevät kaiken varalta hormonaaliseen valmiustilaan jo syksyllä. Naaraiden neljän ”ehkä”-kuukauden aikana urosten kivekset voivat paisua kaksin- tai kolminkertaisiksi.

Kiinan Chengdussa tutkijat ovat nukutettuja uroksia tutkimalla saaneet selville, että siemennestettä on naaraiden kiimakaudella enemmän ja se on myös liikkuvampaa kuin muina aikoina vuodesta. Isäksi mielivä pandauros panee siis todellakin kaiken peliin – mikä merkitsee samalla sitä, että kesypandojen lisääntymishankkeisiin kannattaa kerätä spermaa juuri noina kuukausina.

Kesä–heinäkuussa isopandojen sukupuolirauhaset painuvat lepotilaan, jossa ne pysyvät aina seuraavaan lisääntymisaikaan saakka.

Panda

Elinalue: Kiina

Status: Uhanalainen

Kiehtova fakta: Keskiverto panda pistelee poskeensa yli 25 kilogrammaa bambua päivässä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...