Pandavauvat tarvitsevat hoitoa 24/7

Panda syntyy sokeana ja karvattomana. Washingtonin eläintarhan vastasyntyneet kaksoset ovat täysin emonsa huolenpidon varassa. Emo saattaa kuitenkin vahingossa murskata ne omalla painollaan. Hoitajat ovat vuorokauden ympäri valmiina auttamaan.

maanantai 14. syyskuuta 2015 teksti Christine Dell'Amore / National Geographic

Panda: ankara alku elämälle

Pandan on syntymänsä jälkeen selviydyttävä parista ensimmäisestä, hyvin kriittisestä viikosta. Washingtonin eläintarhan hoitajille haaste onkin tavanomaista suurempi. Heidän pitää nyt työskennellä vuoroissa kellon ympäri huolehtiakseen avuttomista pandakaksosista, jotka äskettäin näkivät päivänvalon.

Kaksosten emo on 17-vuotias Mei Xiang, joka keinosiemennettiin huhtikuussa. Eläintarhasta kerrotaan, että ”vastasyntyneet poikaset ovat haavoittuvia ja ensimmäinen viikko on äärimmäisen tärkeä ja vaarantäyteinen”.

KATSO VIDEO: Pandakamerat seuraavat vuorokauden ympäri Mei Xiangin tekemisiä.

PANDAKAKSOSTEN ELÄMÄ EI OLE HELPPOA:

1. Pandavauvat ovat täysin avuttomia

Ensimmäisten parin kuukauden aikana pandan poikanen ei pysty näkemään eikä ryömimään, joten se on täysin riippuvainen emon maidosta, lämmöstä ja suojasta.

Onnellisen tietämättömänä kaksosten aiheuttamasta hälinästä isosisko Bao Bao vietti 2-vuotispäiväänsä ihastelemalla jäistä hedelmäkakkuaan.

2. Luonnossa emo hylkää toisen kaksosen

Luonnossa elävä pandaemo huolehtii vaistonvaraisesti ainoastaan vahvemmasta poikasesta.

Eläintarhoissa on kuitenkin keksitty keino huijata luontoa: kaksosia siirrellään vuorotellen emon luota keskoskaappiin ja taas takaisin emon luo.

Mei Xiangin esikoinen, Tai Shan, tallustelee Bifengxian pandakeskuksessa Lounais-Kiinassa vuonna 2010.

3. Pandaemo voi vahingossa murskata vauvansa

Pienille vastasyntyneille voi myös käydä huonosti 90-kiloisen emonsa seurassa. Poikasia on murskaantunut vahingossa kuoliaaksikin.

Tauotta toimivat videovalvonta ja mikrofonit auttavat välttämään murhenäytelmiä.

4. Pandoilta vähenevät luonnolliset elinympäristöt

Vaikka isopandat viihtyvät hyvin eläintarhoissa, luonnossa tilanne näyttää synkemmältä. Keski-Kiinan metsäisillä vuoristoseuduilla on jäljellä alle 1 600 villiä pandaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...