Pika – salaperäinen söpöliini

Hellyttävä pika on niin harvinainen, että sitä ei välttämättä kukaan näe vuosikausiin. Weidong Li johti vuonna 2014 tutkimusretkeä Tienšanvuorilla Kiinassa toiveenaan nähdä vilaus harvinaisesta tienšaninpikasta – ja toive toteutui.

keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Se tiedetään, että tämä eläin näyttää sangen lutuselta, mutta siihen tiedot sitten loppuvatkin. Pieni nisäkäs on nimeltään tienšaninpika, ja se nähtiin ensimmäistä kertaa Luoteis-Kiinan Tienšanvuorilla vuonna 1983. Sen jälkeenkin siitä on saatu vain 29 havaintoa.

Pika tallentui valokuviin

Pikan vuonna 1983 löytänyt Weidong Li varusti kesällä 2014 vapaaehtoisia Tienšanvuorille siinä toivossa, että he onnistuisivat näkemään näitä 2800–4100 metrin korkeudessa eläviä, 20 senttimetriä korkeita kaniinimaisia eläimiä. Heillä olikin onni myötä, sillä eräänä päivänä heidän virittäessään kamera-ansoja utelias tienšaninpika ilmaantui kolostaan ja Weidong Li sai siitä valokuvia.

Pika on uhanalainen

1990-luvulla asiantuntijat arvioivat, että Kiinassa eli noin 2?000 tienšaninpikaa. Lukumäärän uskotaan tuosta pudonneen, joten laji on IUCN:n uhanalaisten lajien listalla. Tällä hetkellä sille ei ole tehty suojelusuunnitelmia, mutta Weidong Li toivoo lajin uudelleenlöytämisen vauhdittavan sen elinympäristöjen suojelua. Niin saataisiin turvattua lajin tulevaisuus, ja kenties eläimestäkin saataisiin lisätietoa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...