Reportaasi: Syöksyhampaan jäljet

Valesyöksyhampaat, joiden sisään on kätketty GPS-laitteet, paljastavat norsujen salametsästäjien liikkeet Afrikassa.

maanantai 14. syyskuuta 2015 teksti Bryan Christy

Norsunluu matkaa Kiinaan

Viime vuosikymmenen aikana norsunluun salakuljetus on muuttunut entistä ammattimaisemmaksi ja sotilaallisemmaksi. Organisoidut salametsästäjäverkostot jahtaavat norsuja etenkin epävakailla ja väkivaltaisilla alueilla. Norsunluun hinta saattaa kymmenkertaistua matkalla Afrikasta Kiinan ja Kaakkois-Aasian tuottoisille markkinoille.

Laittoman kaupan jäljittämiseksi National Geographic tilasi kätketyillä GPS-laitteilla varustettuja valesyöksyhampaita, jotka ujutettiin salakuljettajien käsiin.

"Avaan laukun vetoketjun paljastaen sen sisällä olevat kaksi valehammasta, ja ojennan hänelle Yhdysvaltain viranomaisilta sekä National Geographicilta saamani saatekirjeet, joissa vakuutetaan syöksyhampaiden olevan keinotekoisia. Ympärillemme kerääntyy väkeä. Virkailijat osoittelevat sormillaan ja väittelevät. Syöksyhampaita tarkastelevat arvelevat minun olevan norsunluun salakuljettaja. Röntgenkuvaa katsovat taas näkevät hampaiden sisällä olevat jäljittimet ja kuvittelevat minun salakuljettavan pommia."

Miten National Geographicin toimittaja selviää tukalasta tilanteesta? Lataa artikkeli ja lue koko juttu:

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...