Tiikerien määrä on kasvussa ensimmäistä kertaa sataan vuoteen

Tiikerien kokonaismäärä on kaksinkertaistumassa, mutta turvassa laji ei silti vielä ole.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2016 teksti Brian Clark Howard

”Nämä ovat hyviä uutisia.”

Näin luonnehtii Maailman luonnonsäätiön WWF:n suojelujohtaja Ginette Hemley tiikerien viime aikojen edistysaskeleita Intiassa, Venäjällä ja Nepalissa.

Tuoreen selvityksen mukaan luonnonvaraisia tiikereitä on nyt 3890; määrä on kasvanut lähes 700 yksilöllä vuodesta 2010. Toiveissa on globaalin populaation kasvattaminen noin 6500 yksilöön vuoteen 2022 mennessä.

Tiikeri ei kuitenkaan ole vielä turvassa sukupuuton uhalta.

National Geographicin Big Cat Initiative -hanketta edustavan Luke Dollarin mukaan taistelua salametsästäjiä vastaan on jatkettava, minkä lisäksi pitäisi panostaa entistä voimakkaammin kestävän matkailun kehittämiseen. Ekomatkailuhankkeista on hyviä kokemuksia etenkin Intiasta, missä elää kaksi kolmasosaa maapallon luonnonvaraisista tiikereistä.

LUE LISÄÄ: Teema: luonnon suurimmat kissat

Samalla kun Intian tiikerikanta on kasvanut viiden viime vuoden kuluessa 1706 yksilöstä 2226:een, on hyviä uutisia saatu myös Venäjältä ja Nepalista.

Tiikerikannan vahvistumisen taustalla ovat ekomatkailun ohella maanviljelijöille ja tilallisille maksetut petovahinkokorvaukset sekä salametsästyksestä annettavien rangaistusten koventaminen.

Tiikeri on yhä uhanalainen

Bangladeshissa tiikerikanta on romahtanut 440:stä 106:een yksilöön. Vielä huonommin juovaturkeilla menee Kiinassa, missä luonnonvaraisena elää tiettävästi enää seitsemän tiikeriä. Vietnamissa niitä on viisi, Laosissa kaksi ja Kambodžasta ne ovat hävinneet jo kokonaan.

"Näissä maissa tiikeri on käytännössä mennyttä", sanoo Dollar ja lisää: "Meillä ei ole kuitenkaan varaa unohtaa niitä."

Tiikerituotteiden kauppa on kielletty lähes koko maailmassa, mutta pimeillä markkinoilla kysyntä on yhä kovaa etenkin Kiinassa.

"Se, että tiikerimäärä on kasvussa ensimmäistä kertaa sataan vuoteen on merkittävää, mutta edessä on vielä paljon haasteita", sanoo Ginette Hemley.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...