Uhanalaiset orangit pakenevat valtavia metsäpaloja

Tämän vuoden heinäkuusta alkaen jo yli satatuhatta metsäpaloa on koetellut Indonesiaa. Pahin tilanne on Borneon saarella, jossa sukupuuton partailla elävät orangit pakenevat liekkimerta henkensä edestä.

torstai 12. marraskuuta 2015 teksti Andreas Ebbesen Jensen

Uhanalaiset orangit pakenevat liekkejä

Kuvan orankiemo pakeni vastasyntyneen poikasensa kanssa Borneon sademetsän halki. Orankien kintereillä loimottavat liekit olivat tuhoneet ihmisapinoiden kotimetsää jo useiden kuukausien ajan.

Sukupuuton uhkaamaan lajiin kuuluvat emo ja poikanen joutuivat entistä tukalampaan tilanteeseen hakiessaan turvaa läheisestä kylästä. Kylän asukkaat heittelivät pientä orankiperhettä kivillä koettaen samalla ottaa emon kiinni sitoakseen tämän. Ihmisten mielestä orangit ovat pelkkä riesa ja uhka sadolle.

Nämä pakenevat orangit yrittivät kuitenkin pelastaa itsensä, ja koko lajin taistelu on vasta alkamassa.

Satatuhatta metsäpaloa neljän kuukauden aikana

Kovia kokeneen orankiemon ja tämän poikasen tarinasta on muodostunut symboli tragedialle, joka paraikaa koettelee kolmasosaa maailman kaikista luonnonvaraisista orangeista.

Viesti on levinnyt kaikkialle maailmaan, ja sitä on vauhdittanut myös tämän artikkelin ylälaidassa oleva sydäntäraastava kuva kahdesta kärsivästä eläimestä.

Heinäkuusta alkaen yli satatuhatta metsäpaloa on raivonnut Indonesiassa, ja ne ovat verottaneet etenkin Borneon saarta, joka on sääilmiö El Niñon vuoksi kärsinyt myös kuivuudesta. Tämä on puolestaan edesauttanut metsäpalojen syntyä.

Maailman luonnonvarajärjestö World Resource Instituten mukaan metsäpalot tuottavat päivittäin jo saman verran ilmansaasteita kuin koko Yhdysvaltojen talous.

Armeijan laivastoa on siirretty pahimman kriisin kourissa oleville alueille, jotta lapset ja huonokuntoinen väestö saadaan turvaan, ja Indonesian hallitus on ilmoittanut harkitsevansa maan julistamista poikkeustilaan.

Orangit kärsivät aliravitsemuksesta ja traumoista

Kolmasosa maailman luonnonvaraisista orangeista elää syvällä Borneon sademetsissä, ja metsäpalot uhkaavat jo koko populaation säilymistä.

Orangit sairastuvat ja kärsivät aliravitsemuksesta sekä erilaisista traumoista, kun niiden kotimetsästä jää jäljelle vain hiiltynyt, autio pelto, varoittaa eläinsuojelujärjestö Save the Orangutang.

Paetessaan läheisiin kyliin liekkien ja savun tieltä monet orangeista saavat vihamielisen vastaanoton.

Borneon sademetsien reunamien kylien asukkaat pelkäävät orankeja ja pitävät suuria ihmisapinoita tuholaisina, jotka saattavat pilata sadon talloessaan tai syödessään viljelykasveja.

Emo ja poikanen pelastettiin

Metsäpalot ovat monesti aikaisemminkin vaarantaneet maailman uhanalaisimpien eläinlajien henkiinjäämisen.

Eläinsuojelujärjestö Save the Orangutangin mukaan kolmasosa kaikista orangeista kuoli, kun laajat metsäpalot raivosivat Indonesiassa vuosina 1997 ja 1998.

Näiden palojen jälkeen orankikanta ei ole palautunut entiseen kokoonsa, ja jos tämänvuotisia metsäpaloja ei saada talttumaan, yhden maapallon älykkäimmän eläinlajin tulevaisuus näyttää synkältä.

Kuvan orankiemo ja sen poikanen kuitenkin pelastuivat.

Eläinoikeusjärjestö Animal Rescuen toiminnan avulla eläimet saatiin suojaan kyläläisten raivolta, ja pikkuinen perhe on nyt lähetetty tarkkailtavaksi palmuöljy-yhtiö PT Kayung Agro Lestarin omistamalle alueelle, jossa emon ja poikasen hyvinvoinnista huolehditaan seuraavien viikkojen ajan.

Muiden Borneon luonnossa elävien orankien kamppailu liekkien ja vihamielisten ihmisten keskellä kuitenkin jatkuu. Nyt näyttää pahasti siltä, että orangit häviävät taistelun.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...