Uskonto kiihdyttää salametsästystä

Uskonto, tai pikemminkin uskonnollinen taide, kiihdyttää norsujen salametsästystä ja laitonta norsunluukauppaa.

perjantai 14. syyskuuta 2012

Afrikassa tapetaan norsuja joukoittain, ja National Geographicin selvitysten mukaan keskisen Afrikan rekisteröidyistä norsukuolemista peräti 90 prosenttia johtuu salametsästyksestä.

Norsuja tapetaan syöksyhampaiden vuoksi, vaikka norsunluukauppa kiellettiin kansainvälisellä sopimuksella jo vuonna 1989.

Salametsästyksen kasvu on liitetty useimmissa tapauksissa norsunluun suureen kysyntään Kiinassa. Nyt National Geographic paljastaa, että norsunluun laiton kauppa liittyy niin Kiinassa kuin monissa muissakin maissa uskontoon.

National Geographic raportoi lokakuun numerossaan, että laiton norsunluukauppa kukoistaa Filippiinien roomalaiskatolisten sekä Thaimaan ja Kiinan buddhalaisten keskuudessa. Näille ryhmille norsunluu symboloi puhtautta ja uhrautuvaisuutta.

Norsunluusta kova kysyntä katolisissa piireissä

National Geographicin Bryan Christy kertoo Filippiinien katolisten käymästä vilkkaasta norsunluukaupasta ja siitä, minkälaisia salakuljetusvinkkejä hän sai yhdeltä maan suurimman arkkihiippakunnan johtohenkilöistä. Katolisten viehtymys norsunluuhun näkyy myös Vatikaanin Pietarinaukiolla, missä voi ostaa norsunluisia veistoksia.

Vatikaani on hiljattain allekirjoittanut huumeiden salakuljetusta, terrorismia ja järjestäytynyttä rikollisuutta torjuvat kansainväliset sopimukset, mutta ei norsunluukaupan kieltävää CITES-sopimusta.

Norsun jumalallinen asema

Buddhalaisille norsu on pyhä eläin, ja Thaimaassa norsunluun kysyntää kiihdyttää jokseenkin nurinkurisesti usko siihen, että norsunluuveistokset ovat kunnianosoitus sekä norsuille että Buddhalle.

Norsujen omistajat voivat aivan laillisesti myydä elävien aasiannorsujen syöksyhampaita. Koska norsunluu näyttää aivan samalta riippumatta siitä, onko se peräisin afrikan- vai aasiannorsusta, voivat salakuljettajat peitellä laittomia afrikkalaisia syöksyhampaita laillisilla aasialaisilla. National Geographicin artikkelissa selviää, että muuan munkki tarjoutui auttamaan Bryan Christyä salakuljettamaan afrikkalaista norsunluuta Thaimaahan. Ongelmatilanteissa Christyä neuvottiin sanomaan viranomaisille, että hän on viemässä tavaraa temppeliin.

115 tonnia norsunluuta vaihtoi omistajaa laillisesti

Sen lisäksi, että National Geographicin artikkeli paljastaa kytkökset uskonnollisten johtajien ja laittoman norsunluukaupan välillä, se myös arvostelee villieläimistön ja -kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevaa CITES-yleissopimusta. Christyn mukaan CITES perustaa salakuljetusmäärien arvionsa liiaksi tehtyihin takavarikointeihin.

Takavarikoinnit eivät kerro riittävän tarkasti salametsästyksestä. Menetelmä johtaa hatariin analyyseihin ja Christyn mukaan myös siihen, että Kiina ja Japani saivat vuonna 2008 luvan suureen, 115 tonnin norsunluuerän ostoon neljästä Afrikan maasta. Kauppa kiihdytti norsujen joukkoteurastuksia entisestään.

Lue koko artikkeli

Kun napsautat Lataa-painiketta, sinua pyydetään rekisteröitymään natgeo.fi-sivuston jäseneksi. Se vie vain minuutin, eikä se maksa mitään.

Video: Salametsästys ja norsunluu

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...