VIDEO: Hai hyökkää surffarin kimppuun

Surffari Mick Fanning toimi täsmälleen oikein, kun hän sai suorassa televisiolähetyksessä kimppuunsa todennäköisesti valkohain.

perjantai 7. elokuuta 2015 teksti Brian Clark Howard

Katso video surffarin ja hain kohtaamisesta

Dramaattiset televisiokuvat Etelä-Afrikasta näyttävät, kuinka haihyökkäykseltä pitää puolustautua. Asiantuntijoiden mukaan ammattisurffaaja Mick Fanning teki kaiken oikein, kun hän joutui kilpailun aikana lähikontaktiin nälkäisen hain kanssa.

Fanning valmistautui liukumaan aallolla, kun suuri hainevä puhkaisi vedenpinnan hänen takanaan. Petokala iski hampaansa kiinni lainelautaan ja yritti saada myös surffaajan hampaisiinsa. Fanning vastasi lyömällä haita ja pitämällä laudan itsensä ja hain hampaiden välissä.

Haiasiantuntija Greg Skomal päättelee näkemänsä perusteella, että hai kävi tietoisesti Fanningin ja tämän surffilaudan kimppuun. Kuvissa vilahtavan selkäevän perusteella kyseessä oli todennäköisesti valkohai.

LUE LISÄÄ: Valkohai - Tietoja valkohaista

Skomalin mukaan paras puolustus haihyökkäystä vastaan on vastaisku joko silmiin, kuonoon tai kiduksiin. Fanningin nyrkki pamahti kuitenkin ilmeisesti hain selkään, joka sekin saattaa siis olla osuva kohde.

Joitakin sekunteja hyökkäyksen jälkeen surffaaja pelastettiin paikalta vesiskootterilla.

Oliko hyökkääjä valkohai?

Valkohait tunnetaan rajuista hyökkäyksistään ihmisten kimppuun, mutta maine perustuu suurelta osin Tappajahai-kirjaan ja elokuviin. Vaikka valkohai onkin syyllinen useimpiin haihyökkäyksiin esimerkiksi Kaliforniassa, uimarin tai surffaajan riski päätyä hain hampaisiin on häviävän pieni: asiantuntijoiden mukaan yksi 17 miljoonasta.

Skomal on sangen varma siitä, että tässä tapauksessa kyseessä oli valkohai, mutta kuvien perusteella ei voi päätellä, onko yksilö täysikasvuinen vai ei. ”Se ei kuitenkaan ollut mikään sintti”, sanoo Skomal.

Valkohait ovat yleisiä monilla valtamerialueilla ja etenkin Kalifornian ja Etelä-Afrikan edustalla, missä ne jahtaavat hylkeitä rannan tuntumassa. Ihmiset eivät kuulu niiden normaaliin ruokavalioon, ja hyökkäys johtuukin usein siitä, että hai erehtyy luulemaan esimerkiksi surffaajaa hylkeeksi.

Kaiken kaikkiaan hait ovat liikakalastettuja kaloja, joiden evät päätyvät usein keittoaineiksi Aasiaan.

Mick Fanning (vas.) saa tukea surffariystävä Kelly Slaterilta selvittyään hyökkäyksestä. KUVA: KIRSTIN SCHOLTZ, WSL/GETTY

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...