Voiko eläin olla vasenkätinen?

Kyllä voi. Uuden tutkimuksen mukaan kädellisten ja ihmisten lisäksi myös kenguru voi olla vasenkätinen, sillä ainakin kaksi kengurulajia on alkanut käyttää enemmän vain yhtä eturaajaa sen jälkeen, kun ne oppivat kulkemaan pystyasennossa.

perjantai 7. elokuuta 2015 teksti Carrie Arnold

Vuosikymmenien ajan luultiin, että kyky ja halu käyttää nimenomaan yhtä tiettyä kättä päivittäisiin askareisiin olisi vain ihmisapinoiden piirre. Nyt asian suhteen ollaan kuitenkin viisaampia.

Kenguru suosii vasenta kättä

Venäläinen eläintieteilijä Jegor Malashitshev ryhmineen on havainnoinut satoja Australian luonnonvaraisia pussieläimiä ja todennut, että puna- ja isojättikengurut käyttävät lähes aina vain vasenta eturaajaansa.

Ryhmä tutki kolmen pussieläinlajin käyttäytymistä. Punakaulakenguru käytti vasenta kättään vain seistessään takajaloillaan, mutta puna- ja isojättikengurun kohdalla sillä ei ollut merkitystä, oliko eläin kahdella vai neljällä jalalla.

Tutkijat arvelevat kätisyyden liittyvän kengurun evoluutioon. Kun kengurut laskeutuivat alas puusta ja oppivat kulkemaan pystyasennossa, niiden eturaajat vapautuivat muihin tehtäviin.

Kenguru saa apua oikeasta aivopuoliskosta

Yhdysvaltalainen biologi Paul MacNeilage esittää teorian siitä, miksi kengurut käyttävät vain vasenta kättään, kun taas 90 prosenttia ihmisistä on oikeakätisiä.

Aivan kuten ihmisillä, myös kenguruilla vasemman puolen toimintoja ohjaa oikea aivopuolisko ja päinvastoin. Kukin aivopuolisko vastaa suurelta osin erilaisten tehtävien suorittamisesta. Puna- ja isojättikenguruilla oikea käsi oli tärkein työkalu puissa liikkumisen kannalta, joten sen piti käyttää vasenta kättään esimerkiksi syömiseen ja turkinhoitoon.

Se saattaa selittää kenguruiden nykyisen vasenkätisyyden. Ihmisillä kätisyys taas johtuu suurella todennäköisyydellä geneettisistä tekijöistä.

Kenguruiden kätisyys tulee ilmi myös lajitoverien välisissä nyrkkeilyotteluissa, minkä voit todeta oheisesta videostakin.

Video: Kengurunyrkkeilyä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...