Voittajat on valittu: Tässä ovat vuoden hienoimmat luontokuvat

Arvostetun Wildlife Photographer of the Year -kuvauskilpailun voittajat on jälleen valittu. Parhaat kuvat tuovat tänäkin vuonna esiin maailman upeimpia paikkoja ja kiehtovimpia olentoja.

perjantai 28. lokakuuta 2016 teksti Nanna Vium / Tieteen Kuvalehti

Borneon sademetsien latvustoja, Mumbain kapeita ja likaisia katuja ja Meksikon rannikon kuohuvaa merta.

Lontoossa toimiva Natural History Museum valitsi vastikään arvostetun Wildlife Photographer of the Year -kuvauskilpailun voittajat, ja tälläkin kertaa huippuvalokuvaajat vievät meidät lähelle maapallon villeyttä, draamaa ja monimuotoisuutta.

Suoraan sydämeen

Kilpailun tuomaristo sai nähtäväkseen peräti 50 000 luontokuvaa 95 maasta. Niistä vaivaiset sata selviytyi finaalikierrokselle asti ja vain kourallinen oman kategoriansa voittajaksi.

Natural History Museumin johtaja Michael Dixon sanoo, että lahjakkuuden määrä on aina yhtä vaikuttava, vaikka kilpailu järjestettiin nyt jo 52. peräkkäisenä vuotena.

”Voittajakuvat osuvat suoraan sydämeen ja haastavat meitä katsomaan luontoa uusin silmin”, kuvaillaan yhdessä lausunnossa.

Alla näet joitakin tämänvuotisen kilpailun voittajakuvista ja finalisteista – Voit suurentaa kuvan napsauttamalla sitä.

_Toisen pääpalkinnon voitti tämä yhdysvaltalaisen Tim Lamanin ottama kuva, jossa nuori orankiuros kapuaa kohti sademetsän 30-metrisen puun latvaa Gunung Palungin kansallispuistossa Borneossa.

Laman sanoo tienneensä, että uros haluaisi päästä käsiksi puunlatvassa kasvaviin viikunoihin, joten hän kiipeili itse kolmen päivän ajan puuhun ja takaisin asennellen lehtien lomaan Go Pro -kameroita.

>> Kymmenpäiväinen matka Galápagossaarille vie sinut todella lähelle maailman ainutlaatuisimpia eläinlajeja.

_

_Toiseksi pääpalkinnon voittajaksi valittiin 16-vuotiaan englantilaisen Gideon Knightin lähipuistossaan ottama ”The Moon and the crow”. Kun Knight näki variksen istumassa oksalla, se näytti hänestä ”lähes yliluonnolliselta, kuin joltakin satuhahmolta”.

”Jos kuva voisi olla runo, se näyttäisi tältä. Varis ei ole kovinkaan rakastettu eläin, mutta tässä se on muuntunut kauneuden vertauskuvaksi”, kirjoitti tuomaristo perusteluissaan._

Leopardi hiipii äänettä asukkaiden nukkuessa intialaisen Mumbain esikaupungin kapeilla ja likaisilla kujilla. Yksittäisiä konflikteja lukuun ottamatta kissapedot on hyväksytty osaksi öistä katukuvaa. Ne etsivät ruokaa, ja usein ne pistelevät poskeensa katukoiria. Kuvan ottanut Nayan Khanolkar joutui odottamaan neljä kuukautta saadakseen vangittua tämän petoeläimen ja ihmisen rauhanomaista rinnakkaiseloa kuvastavan otoksen, joka toi hänelle Urban-kategorian voiton.

Englantilainen kuvajournalisti Paul Hilton ei ollut varautunut karuun näkyyn tai karmeaan hajuun, jotka paljastuivat rahtikonttiin ahdetuista 4000 kuolleesta muurahaiskävystä Indonesiassa. Muurahaiskävyt ovat laittoman eläinkaupan merkittävin artikkeli. Niiden lihaa syödään statuksen osoittamiseksi, ja jossain päin maailmaa niiden suomujen uskotaan perusteetta tepsivän monenlaisiin vaivoihin. Hilton voitti tällä kuvalla Wildlife Photojournalist -palkinnon yksittäisen kuvan kategoriassa.

Yhdysvaltalainen Tony Wu voitti Under Water -kategorian tällä kuvalla, jossa tuhannet napsijat ovat antautuneet kututanssin pyörteisiin Palaun vesillä Tyynessämeressä.

**>>Lähde Darwinin vanavedessä 10-päiväiselle tutkimusristeilylle.

**

Lance van de Vyver Uudesta-Seelannista pääsi Black and White -kategorian finaaliin kuvalla, jossa nuoren leijonan kynnet kohtaavat muurahaiskävyn naarmuuntuneet suomut. Leijonan mielenkiinto pyöreään leluun hellitti vasta 14 tunnin leikkimisen jälkeen.

Plants-kategorian voitti italialainen Valter Binotto fantastisen yksityiskohtaisella lähikuvalla pähkinäpuun kukinnoista ja tuhansista siitepölyhiukkasista, joiden olisi määrä päätyä punaisiin emikukintoihin.

Charlie Hamilton James jätti ansakameransa puoleksi vuodeksi tähän paikkaan Grand Tetonin kansallispuistossa Wyomingissa. Hän tiesi, että puistonvartijat toivat sinne haaskoja pitääkseen karhut poissa maanteiltä. Selattuaan läpi 200 000 automaattilaukaisimella otettua kuvaa hän löysi tämän kuvan, joka vei hänet Mammals-kategorian finaaliin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...