Vyötiäiset levittävät lepraa

Joka vuosi tuhannet yhdysvaltalaiset sairastuvat lepraan, vaikka eivät ole käyneet maissa, joissa tartunta on helppo saada. Nyt syy sairastuvuuteen on vihdoin selvinnyt.

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Tutkijat ovat saaneet selville, miksi niin moni yhdysvaltalainen sairastuu lepraan eli spitaaliin, vaikka ei ole käynyt maassa, jossa tauti on yleinen. Syntipukiksi on osoittautunut vyötiäinen.

Geenitutkimus on paljastanut, että Yhdysvaltain eteläosien ihmisillä ja vyötiäisillä esiintyy samaa, lepraa aiheuttavaa bakteerikantaa. Tartunta voi muhia vuosia, ennen kuin se aiheuttaa iholeesioita, hermostovaurioita ja lihasheikkoutta.

Tauti voi tarttua ihmiseen vyötiäisestä, joka on matalan ruumiinlämpönsä (32º) ansiosta oiva bakteerinkantaja. Vain 5 prosentilla ihmisistä on perinnöllinen alttius sairastua lepraan, mutta vyötiäiset kannattaa silti jättää rauhaan.

Faktaa leprasta

• Lepra tarttuu 250 000 ihmiseen vuosittain. • Lepra ei tartu kättelyn tai seksin välityksellä, vaan sen uskotaan välittyvän hengitysteitse tai haavojen kautta. • Lepraan on kehitetty tehokas lääkehoito, ja sormien tai varpaiden irtoaminen on harvinaista. • 20 % Etelä-Yhdysvaltain vyötiäisistä on taudinkantajia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...