Yksi hullu yö

Pensaikkoon tekemällään retkellä tutkija päätyi nukkumaan käsikkäin leijonan kanssa.

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Se oli ensimmäinen yöni Tansanian pensaikkoerämaassa. Olin lähellä Ruahan aluetta, joka on tunnettu runsaasta leijonakannastaan. Leirin omistaja toivotti minut tervetulleeksi, viittoili korokkeilla olevien teltojen ohitse joen kupeessa olevaan tiheään pensaikkoon ja sanoi: "Telttasi on tuolla päin." Kävelin rannassa olevalle aukealle ja jäin katselemaan mutkikasta polkua veteen kulkevia virtahepoja. Keskellä niiden kulkureittiä nökötti pieni teltta, jossa minun siis oli määrä nukkua.

Karjahdukset lähenivät

Koska en halunnut, että virtahepo vyöryttäisi minut kirjavassa nailonkankaassa jokeen, siirsin teltan pois niiden reitiltä. Makailin teltassa ja kuuntelin erämaan ääniä: kehrääjiä, pöllöjä, kirkuvia paviaaneja ja kuohuvaa vettä. Sitten kuulin vastarannalta selvää leijonan karjuntaa. Hetken päästä karjahdus raikui minun puolellani jokea. Kolmas karjahdus oli jo korvia huumaava, ja heti sen perään kuulin, kuinka aukean oksat rapsahtelivat paikkaa nuuskivan leijonan tassujen alla. Saatoin haistaa sen, joten se haistoi varmasti myös minut.

Leijona käden päällä

Aikansa kierreltyään leijona pysähtyi ja ojentautui pitkäkseen telttaa vasten. Teltan seinä painui sisään ja minä vetäydyin teltan toiseen reunaan, mutta vasen käteni jäi jumiin leijonan alle. Muutaman minuutin kuluttua leijona vaipui uneen. En uskaltanut yrittääkään vetää kättäni pois, makasin vain liikkumatta ja yritin olla hätääntymättä.

Teltta leijonan ulottumattomiin

Rajuimman adrenaliinipiikin jälkeen mitä ilmeisimmin nukahdin, koska seuraava havaintoni oli aamuinen auringonpaiste. Teltta ei ollut enää notkollaan, mutta jäljet hiekassa todistivat leijonan olleen vieressäni. Seuraaviksi öiksi minunkin teltalleni löytyi paikka korotetulta alustalta.

Amy Dickman

National Geographicin apurahansaaja.

National Geographic on tukenut vuodesta 1888 alkaen yli 10000:tta retkikuntaa ja tutkimushanketta tiedon lisäämiseksi maasta, merestä ja ilmasta

Erikoisala? Villieläinbiologia

Paikka Tansania

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...