Yli sata norsua palautettu luontoon

Jos norsut voivat vahingoittua henkisesti samaan tapaan kuin ihmiset, ehkä ne voivat eheytyäkin ihmisten tapaan, ja ehkäpä jopa hieman helpommin. Suurin osa eloon jääneistä orvoista, joille ihmiset toimivat keinoemoina hoitolan muiden norsujen avustuksella, toipuu täysin toimintakykyisiksi, vapaana luonnossa pärjääviksi norsuiksi.

keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Jos norsut voivat vahingoittua henkisesti samaan tapaan kuin ihmiset, ehkä ne voivat eheytyäkin ihmisten tapaan, ja ehkäpä jopa hieman helpommin. Suurin osa eloon jääneistä orvoista, joille ihmiset toimivat keinoemoina hoitolan muiden norsujen avustuksella, toipuu täysin toimintakykyisiksi, vapaana luonnossa pärjääviksi norsuiksi.

Tähän mennessä Sheldrickin hoitolassa on onnistuttu jo yli sadan norsun kasvatuksessa. Luontoon palautetut norsut ovat alkuun arkoja ja totuttelevat vapauteen pikku hiljaa, sillä niistä on ehtinyt hoitolassa tulla jonkinlaisia ”ihmisnorsuja”, jotka ovat yhtäältä kiintyneitä ihmishoitajiinsa mutta toisaalta kaipaavat villiä luontoaan.

Eräänä iltana kuivalla kaudella valtava villinorsujoukko ilmestyi pensaikosta juomaan Tsavon Ithumbaan, toiseen kahdesta paikasta, jonne orponorsuja kuljetetaan totuttelemaan luonnonoloihin. Norsuja oli 25–30, joukossa kookkaita, pitkäsyöksyhampaisia sonneja ja matriarkkoja, nuoria uroksia ja naaraita, muutama ex-orpo ja useita vastasyntyneitä poikasia. Aivan juomapaikan vieressä oli aitauksia, joihin Ithumban orvot olivat jo tulleet yöpuulle. Ne tuijottivat villejä lajitovereitaan, jotka tuijottivat siemaustensa lomassa takaisin.

Minä seisoin hoitajien kanssa korkeintaan 25 metrin päässä villiryhmästä – niin lähelle niitä ei yleensä pääse. Norsut puolestaan olivat lähempänä ihmisiä kuin villeillä norsuilla on tapana. Unenomaisen tilanteen olivat saaneet aikaan orponorsut, jotka olivat viestineet villien norsujen kanssa. ”Ne ovat kertoneet villeille, että täällä on kaikki OK”, selitti Benjamin Kyalo, Ithumban hoitajien päällikkö. ”Tsavossa kiertää selvästi sana: Hyviä ihmisiä, hyvää vettä. Sinne vain!”

Päivisin hoitajat johdattavat orvot tutustumaan luontoon. Puoliltapäivin orvoille viedään vastikepullot tiettyyn mutakylpypaikkaan. Jos näköpiiriin ilmaantuu villinorsujen ryhmä, hoitajat pitävät maidosta riippuvaiset orvot lähellään eivätkä päästä niitä villien joukkojen mukaan. Noin 5–7-vuotiaat orvot voidaan jo päästää villinorsujen matkaan. Jotkin viipyvät poissa muutamia öitä mutta palaavat sitten aitauksille, ikään kuin olisivat vain olleet yökylässä. Muutamat jäävät sille tielleen ja kehittyvät oman villin ryhmänsä täysivaltaisiksi jäseniksi.

Loijuk-niminen orpo halusi niin kovasti lähteä villien lajitovereidensa matkaan, että se keplotteli kahteen otteeseen Ithumban portin auki kärsällään ja lähti livohkaan. Kuukausia jälkimmäisen paon jälkeen naaraasta oli kehittynyt ex-orvoista koostuvan villiryhmän jäsen. Toinen varhaiskypsä orpo, Irima-uros, oli vasta täyttänyt kolme vuotta ja oli yhä maidosta riippuvainen, kun se hivuttautui yhteen villiryhmään lähellä orpojen toista luontoon totuttelupaikkaa, Voita.

Viiden päivän kuluttua Voin hoitajat kuulivat erään sähköaidan luota sarjan vauhkoontuneita, kimeitä töräytyksiä. ”Irima oli varmastikin ilmaissut ryhmälleen tarvitsevansa yhä maitoa ja orpoperhettään ja haluavansa palata, joten Edo [entinen orpo] saattoi sitä kotiin”, kertoo Voin hoitajien päällikkö Joseph Sauni. ”Hoitajat avasivat portin, ja Edo saattoi Iriman aina aitauksille saakka. Edo joi vähän vettä kaivosta, söi vähän ruokaa ja lähti sitten taas matkoihinsa. Se oli suorittanut tehtävänsä.”

Edon kaltaisetkin luontoon täysin sopeutuneet entiset orvot käyvät silloin tällöin aitauksilla tervehtimässä ihmisperheitään. Joulukuussa 2008 matriarkka Emily, joka oli tuotu Nairobin hoitolaan vuonna 1993, ilmestyi yhtenä iltapäivänä Voin aitauksille perheineen, johon kuului yksi yllätysvieraskin. ”Se oli synnyttänyt edellisenä päivänä, noin mailin päässä”, kertoo Sauni. ”Se tuli tänne esittelemään meille vastasyntynyttä poikastaan. Nimesimme sen Eveksi.”

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...