Ympyrä sulkeutuu

Kuvittelepa itsesi pikkuhietakurjeksi (Grus canadensis canadensis), joka lähtee kevätmuutolleen Lounais-Texasista. Joutuisit kenties lentämään yli New Mexicon ja Oklahoman, sitten Kansasin, Nebraskan, Etelä-Dakotan ja Pohjois-Dakotan (useimmat näistä sallivat hietakurjen metsästyksen), sitten rajan yli Kanadan Saskatchewaniin, sieltä luoteeseen yli Albertan, Brittiläisen Columbian ja Yukonin, koko Alaskan ja viimein poikki Beringinsalmen kesäisille lisääntymisalueille Koillis-Venäjälle. Matkaa tulisi suunnilleen 8 000 kilometriä.

torstai 25. marraskuuta 2010

Kuvittelepa itsesi pikkuhietakurjeksi (Grus canadensis canadensis), joka lähtee kevätmuutolleen Lounais-Texasista. Joutuisit kenties lentämään yli New Mexicon ja Oklahoman, sitten Kansasin, Nebraskan, Etelä-Dakotan ja Pohjois-Dakotan (useimmat näistä sallivat hietakurjen metsästyksen), sitten rajan yli Kanadan Saskatchewaniin, sieltä luoteeseen yli Albertan, Brittiläisen Columbian ja Yukonin, koko Alaskan ja viimein poikki Beringinsalmen kesäisille lisääntymisalueille Koillis-Venäjälle. Matkaa tulisi suunnilleen 8 000 kilometriä. Koska välillä olisi pidettävä taukoja ja virkistäydyttävä, laskeutuisit luultavasti Plattejoelle Nebraskaan lähelle Kearneyn kaupunkia. Jos näin tekisit, sinulla olisi seuraa, sillä noin 500 000 pohjoiseen suuntaavaa hietakurkea tekee vuosittain välilaskun juuri samaan paikkaan.

Ne pysyttelevät siellä kaksi tai kolme viikkoa, kenties neljäkin. Osa linnuista jatkaa jo matkaa muiden vasta saapuessa, joten maalis-huhtikuun keskimääräinen kurkiluku on noin 300 000. Yönsä kurjet viettävät Plattejoen rauhallisten matalikkojen säärensyvyisessä, viileässä vedessä tai muualla hiekkasärkillä, missä veden loiske varoittaa niitä mahdollisten saalistajien lähestymisestä. Joka aamu ne kohoavat ilmoihin laajoina, ylevinä aaltoina ja lentävät läheisille pelloille, missä ne viettävät päivänsä syöden puimureilta livahtanutta maissia sekä matoja ja muita selkärangattomia. Tällainen välipysähdys ei ole mikään poikkeus muuttavien eläinten hairahtumattomuudesta, kuten Hugh Dingle sen näkee: se on osa koko ohjelmaa, jota eri kurkisukupolvet seuraavat.

Välipysähdyksen aikana noin 2,7 kilogrammaa painava pikkuhietakurki tankkaa ruumiiseensa suunnilleen 700 grammaa rasvaa. (Toinen Plattejoella oleileva alalaji, isohietakurki, on suurempi.) Linnut tarvitsevat rasvaa Nebraskan ja Venäjän välillä, joten ne tarvitsevat välilaskuelinympäristön – matalikot, hiekkasärkät, turvallisuuden, maissin ja selkärangattomat – suoriutuakseen ankarasta vuotuisesta kierrostaan.

Seisoin katselemassa tuota elinympäristöä maaliskuun lopun aamuna ja seurasin joesta yksi toisensa jälkeen nousevia kurkien aaltoja. Kukin ryhmä kiipesi kömpelösti ylös vedestä, kohensi tyyliään saadessaan ilmaa siipiensä alle, hakeutui muotoon ja lensi päiväruualle. Ne myös huutelivat toisilleen tunnusomaisella äänellään. Kiikarinkantaman sisällä oli ehkä 60 000 hietakurkea. Se oli ylenpalttisen yltäkylläisyyden täyttämä spektaakkeli ja muistutus siitä, miltä Amerikka näytti silloin kun luonnontutkija John James Audubon tuijotteli taivaan peittäviä muuttokyyhkyparvia ja taiteilija George Catlin näki biisoneiden tannerta tömistävät muutot.

Olin aiemmin katsellut iltahämärissä kurkien paluuta ja asettumista yösijoilleen. Niiden lähtö tuntui kuitenkin vielä vaikuttavammalta, ehkä siksi että aamulla linnut lähtevät tavoittelemaan jotain päämäärää eivätkä pelkästään palaa lepäilemään. Ne lihottivat itseään matkansa toista pitkää etappia varten päästäkseen turvallisille ja anteliaille lisääntymisalueille. Työläät ponnistelut ja kyky vastustaa kiusauksia synnyttäisivät uusia hietakurkijoukkoja ja jatkaisivat ja nuorentaisivat koko lajia. Olin jo vähällä käyttää sanoja ”säilyttäisivät lajin”, mutta siitä emme voi olla varmoja. Mikään elävä ei ole ikuista.

Todistin evoluution mukana karttuneen viisauden ja päättäväisyyden lentoa Plattejoella. Jos me ihmiset olemme kartuttaneet samanlaisen viisauden ja pystymme kehittämään samanlaisen päättäväisyyden, pystymme kenties antamaan kurkien muuttomatkoille lisäaikaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...