Arkeologia: Aarrekätköjä etsitään satelliittien avulla

Arkeologit paikantavat hautautuneita kaupunkeja, teitä ja virtoja nyt satelliittien avulla.

Noin 600 kilometrin korkeudessa kiertävät satelliitit keräävät kuvia, joiden avulla voidaan tunnistaa maanalaisia muodostelmia ällistyttävällä tarkkuudella.

Satelliittikuvat auttavat tutkijoita tarkastelemaan näkymättömissä olevia kohteita ja siten löytämään ja kartoittamaan esimerkiksi kadonneita jokia, teitä ja kaupunkeja ja liian vaarallisissa paikoissa sijaitsevia arkeologisia kohteita.

”Maanpinnalla moni asia jää huomaamatta”, sanoo yhdysvaltalainen arkeologi Sarah Parcak, joka käyttää ensimmäisten joukossa satelliittikuvia etsintätöissä Egyptissä. ”Olemme löytäneet vasta prosentin murto-osan maailman kaikista arkeologisista kohteista.”

Parcak hivuttaa tuota lukemaa ylöspäin. Satelliittikuvia yhdistelemällä ja käsittelemällä hän pystyy havaitsemaan esimerkiksi alle metrin syvyydessä olevien mutatiilten aiheuttamia lieviä maanpinnan muutoksia.

17 pyramidia, 3 000 asumusta ja 1 000 hautaa Vuonna 2011 Parcak tunnisti ryhmineen infrapunasatelliittikuvien pohjalta 17 mahdollisesti hautautunutta pyramidia, noin 3 000 asuinpaikkaa ja 1 000 hautaa eri puolilta Egyptiä. Niilin suistossa sijaitsevasta entisestä pääkaupungista, 3 000 vuoden takaisesta Tanisista, hän löysi merkkejä sadoista asumuksista

Arkeologia on astunut avaruusaikaan. Nyt satelliiteilla tehdyt löydöt on vain vahvistettava perinteisillä kaivausmenetelmillä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...