Arkeologinen löytö kuin Tuhkimo-sadusta

Arkeologian opiskelija löysi maailman vanhimman nahkakengän armenialaisesta luolasta.

perjantai 27. huhtikuuta 2012

Satumaisia hetkiä koetaan joskus myös arkeologiassa.

Kun Armenian arkeologisen instituutin tohtoriopiskelija Diana Zardaryan löysi luolasta tämän kuparikautisen nahkakengän, spekulointi sen oikeasta omistajasta käynnistyi välittömästi.

5 500 vuotta vanha kenkä on tiettävästi maailman vanhin nahkajalkine. Yhdysvalloista on löydetty vielä vanhempia kasvikuitusandaaleja. Nahkakengän lienee omistanut nainen, jonka jalka oli kokoa 37.

Areni-1-luolan tasainen lämpötila ja kuivahko ilma säilöivät kengän erinomaisesti. Kenkä oli vuorattu imukykyisellä heinällä, mikä kertoo siitä, että kengistä pidettiin huolta.

Luola oli rituaalipaikka: tutkimusryhmä on löytänyt sieltä sekä merkkejä ikivanhasta viinintuotannosta että irti hakattuja kalloja. Niiden perusteella esihistoriallinen Tuhkimo eli kehittyneessä yhteisössä, joka tapasi uhrata jumalille.

Arkeologit toivovat osin National Geographicin tuella tehtävien tutkimusten antavan vastauksia moniin kysymyksiin: Miksi kengät oli pantu talteen erilleen? Mihin rituaaliin ne liittyivät? Missä luolan käyttäjät asuivat?

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...