Arkeologit aloittavat kadonneen kaupungin kaivaukset Hondurasissa

Noin vuosi sitten Hondurasin viidakosta löytyneen kadonneen kaupungin kaivauksissa etsitään vastausta siihen, mikä sivilisaatio unohdetussa kaupungissa eli.

tiistai 26. tammikuuta 2016 teksti Mark Strauss / National Geographic

Löytöretkeilijät ovat jo vuosisatojen ajan kertoneet tarinoita tarunomaisesta kaupungista, joka sijaitsee Hondurasin viidakon kätköissä. Myös alkuasukkaiden keskuudessa on liikkunut legendoja salaperäisestä ”valkoisesta talosta”.

Viime keväänä arkeologit löysivät unohdetun kaupungin rauniot, ja nyt kaupungin kulttuuriperinnön kaivaukset ovat vihdoin alkaneet. Arkeologien toivotaan voivan paljastaa, mikä tarinoista on myyttiä ja mikä totta.

Presidentti vieraili raunioilla

Ensimmäisissä kaivauksissa on jo löytynyt pyramideja, aukioita ja mystisiä kiviveistoksia.

Löytö herätti niin suuren huomion, että maan presidentti Juan Orlando Hernández vieraili paikalla ja osallistui ensimmäisten esinelöytöjen tutkimiseen.

Armeija suojelee ihmisjaguaaria

Arkeologit kertoivat syrjäisellä Mosquita-alueella Itä-Hondurasissa tehdystä löydöstä viime vuoden maaliskuussa.

Raunioista löydettyjen esineiden joukossa oli ”ihmisjaguaari”, joka on muiden esineiden ohella ollut tähän asti armeijan suojeluksessa.

Tutkimusretkeä johtaa yhdysvaltalaisen Coloradon yliopiston arkeologi Christopher Fisher, joka aikoo Hondurasin valtion ja National Geographicin tuella kaivaa esiin veistoksia ja muita esineitä kuukauden ajan.

Tuntematon sivilisaatio

”Toiveenamme on selvittää, mistä kulttuurista on kyse”, Hondurasin antropologian ja historian instituutin johtaja Virgilio Paredes toteaa. Juuri Paredes opasti presidentin kaivauksille.

Ryhmä aikoo laatia suunnitelman alueen laajemmista tutkimuksista, koska seudulla on ilmeisesti useampia ”unohdettuja kaupunkeja”.

Arkeologit uskovat, että useiden kaupunkiyhteisöjen keskittymän löytyminen olisi todiste vielä itse kaupunkeja tärkeämmästä ja suuremmasta asiasta – kokonaisesta tähän asti tuntemattomasta sivilisaatiosta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...