Galleria: Orkneysaarten arvoituksellinen temppeli

Eräänä päivänä vuoden 3200 eaa. paikkeilla Skotlannin syrjäisten Orkneysaarten kivikautiset asukkaat päättivät rakentaa jotain todella suurta...

torstai 14. elokuuta 2014 teksti Roff Smith

Arkeologit ovat löytäneet Skotlannin pohjoispuolella sijaitsevilta Orkneysaarilta laajan rakennuskokonaisuuden, joka on peräisin nuoremmalta kivikaudelta. Alueella seisoo kymmeniä rakennuksia – esimerkiksi yksi esihistoriallisen Pohjois-Euroopan suurimmista katetuista rakennelmista. Se oli yli 25 metriä pitkä ja lähes 20 metriä leveä, ja sen seinien paksuus oli 4 metriä.

University of the Highlands and Islandsin arkeologian laitoksen kaivausjohtaja, arkeologi Nick Card sanoo, että tämä viimeisin mykistävä rauniolöytö on kääntämässä Britannian esihistoriaa päälaelleen: ”Paikka rakennettiin hallitsemaan maisemaa – tekemään vaikutus, herättämään kunnioitusta tai ehkä pelkoakin niissä, jotka sen näkivät. Tämän rakentajilla oli suuria ajatuksia. Heillä oli jotain painavaa sanottavaa.”

Tuon viestin sisältö ja kohde ovat yhä hämärän peitossa aivan kuten koko rakennuskokonaisuuden tarkoituskin. Vaikka siitä puhutaan usein temppelinä, sillä oli tuhat vuotta kestäneen käyttönsä aikana todennäköisesti monia tehtäviä. Se kuitenkin on selvää, että sinne kerääntyi paljon ihmisiä säännöllisesti rituaaleihin ja juhliin sekä kaupantekoon.

Lue artikkeli: "Stonehengen edeltäjät"

Lue koko National Geographic Suomen numerossa 8/2014 ilmestyvä artikkeli Orkneysaarten hämmästyttävästä kivikautisesta temppelialueesta tästä:

Huom! Artikkelin lataamiseksi sinun on rekisteröidyttävä National Geographic -sivuston käyttäjäksi. Rekisteröityminen kestää vain hetken eikä maksa mitään. Voit luoda käyttäjätunnuksen napsauttamalla Lataa-painiketta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...