Guanajuaton luolamaalaukset askarruttavat arkeologeja

Arkeologit ovat löytäneet Meksikosta luolamaalauksia, jotka on tehty ensimmäisellä vuosisadalla ajanlaskun alun jälkeen.

torstai 7. helmikuuta 2013

Guanajuatosta on löydetty luolamaalauksia

Guanajuaton osavaltion vuorilta Keski-Meksikosta on löydetty kaikkiaan yli 5000 erillistä luolamaalausta 50 eri kohteesta.

Meksikon antropologian ja historian tutkimuslaitoksen (INAH) Carlos Viramontes Anzures ja Luz María Flores löysivät vuonna 2011 maalauksia, joista vanhimmat ovat peräisin ajanlaskumme ensimmäiseltä vuosisadalta ja nuorimmat 1900-luvulta. Valtaosa on suunnilleen vuosilta 1000–1500.

Tuolloin metsästäjä-keräilijät maalasivat mineraalipohjaisilla väreillä ihmisiä, eläimiä ja abstrakteja muotoja pyhiin paikkoihin, joita käytettiin parannusrituaaleissa, siirtymäriiteissä ja sateiden rukoilussa, sanoo Viramontes Anzures. Poppamiehen luolaksi arvellun paikan ihmishahmot (yllä) ovat noin 20 senttimetriä korkeita.

Yhdestä pienestä laaksosta maalauksia löytyi peräti 29 paikasta. "Se on epätavallinen keskittymä, joten kyseessä oli epäilemättä hyvin pyhä paikka", sanoo Viramontes Anzures.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...