Haastattelu: Ötzin viimeinen ateria

Saksan National Geographicin päätoimittaja Erwin Brunner kyseli arkeobotanisti Klaus Oeggliltä jäämies Ötzin tuoreimmista kuulumisista.

maanantai 21. marraskuuta 2011 teksti Erwin Brunner

Professori Oeggl, mitä Ötzi oli syönyt juuri ennen tappavan nuolen osumaa? Löysimme hänen mahalaukustaan lihaa, rasvaa ja erilaisia kasvikudoksia, etenkin hedelmänkuoria ja viljankuoria. Niiden lisäksi löysimme siitepölyä, josta saamme paljon tärkeitä lisätietoja. Minä tulkitsen löydöt niin, että Ötzi söi viimeisellä ateriallaan samaa kuin kolmella edelliselläkin: lihaa, luultavasti jonkinlaista leipää – siihen viittaavat viljanjäänteet – ja muita kasviksia vihannesten tai salaatin muodossa.

Teillä on siis tietoa hänen aiemmista aterioistaan? Ruuansulatuskanavan aiempien tutkimusten perusteella tiedämme, että ruokasula koostui ainakin kolmesta ateriasta. Kaiken kaikkiaan hän söi monipuolisesti. Ensimmäisellä aterialla hän oli syönyt alppivuohenlihaa, toisella kaurista ja viimeisellä jälleen alppivuohta. Erityisen mielenkiintoista on se, että kauriinliha sisälsi toukanjäänteitä. Siitä voidaan päätellä, että liha ei enää ollut tuoretta, kun se kerran sisälsi kärpäsentoukkia.

Kantoiko hän siis eväitä mukanaan? Niin voidaan olettaa. Haluaisin kuitenkin muistuttaa siitä, että hänen löytöpaikkansa läheltä löydettiin vuonna 1992 myös hiiltynyt alppivuohenluu...

Ötzi siis grillasi viimeisen ateriansa? Konkreettisia todisteita tulesta tai tulisijasta ei löydetty, mutta emme silti voi sulkea pois sitä mahdollisuutta, että hän olisi valmistanut aterian paikan päällä. Se kuitenkin jää avoimeksi, miten hän olisi pystynyt kaatamaan alppivuohen, sillä hänellä ei ollut mukanaan käyttökelpoista jousta.

Ruumiinavauksen jälkeen oli puhetta tukevasta tai suorastaan rasvaisesta ateriasta. Sellaista riistalihasta harvoin saadaan. Oliko rasva peräisin maidosta tai juustosta? Se on mielenkiintoinen kysymys, johon en pysty vielä vastaamaan. Ötzin elinaikana Euroopassa osattiin jo valmistaa maitoa ja juustoa. Sitä emme kuitenkaan tiedä, osattiinko sitä myös Tirolissa.

Tämä kaikki voidaan siis päätellä mahan ja suoliston sisällön perusteella 5300 vuotta myöhemmin? Ötzi on niin kutsuttu märkä muumio. Hänen ruumiinsa on säilynyt niin hyvin, että pystymme muodostamaan hänen elämästään hyvin tarkan kuvan perusteellisen suolistotutkimuksen perusteella. Se ei tietenkään olisi mahdollista, jos hän ei olisi jäätynyt vaan muumioitunut sen sijaan kuivumisprosessin kautta. Sensaatiomaista on se, että löysimme hänestä useamman aterian jäännökset ja saimme niiden kautta melko tarkkaa tietoa neoliittisella kaudella eläneen ihmisen ravintotottumuksista. Nämä havainnothan asetettiin aluksi hyvin kyseenalaisiksi.

Ketä tai mitä tarkoitatte? Esimerkiksi joidenkin isotooppianalyysien perusteella väitettiin Ötzin olleen vegaani, mutta sehän on mahdotonta, koska silloinhan hänellä ei olisi ollut yllään nahkavaatteita! Hän ei ollut myöskään kasvissyöjä. TT-kuvausten avulla on nyt saatu selville, että Ötzillä oli sappikiviä, joten hänen on täytynyt syödä lihaa jo pitkän aikaa! Olen arkeobotanistina ylpeä siitä, että olemme saaneet tämän kaiken selville omilla menetelmillämme.

Pystyttekö päättelemään Ötzin ruokavalion perusteella sitä, oliko hän vuoripaimen vaiko laaksossa eläneen heimonsa päällikkö? Emme, koska kyseisen ajan ravintotottumuksista ei tiedetä vielä riittävästi. Jos esimerkiksi selailee nykypäivän keittokirjaa, sieltä löytää ruokia, joita alemmat sosiaaliluokat suosivat taloudellisista syistä, mutta joukossa on myös sellaisia ruokia, joihin on varaa vain rikkailla. Meillä ei valitettavasti ole kivikautista keittokirjaa, emmekä siksi tiedä riittävästi ravitsemuksen vaihteluista. En kuitenkaan uskaltaisi väittää, että Ötzi oli yhteiskunnallisesti arvostettu mies.

Hänen sanotaan olleen laktoosi-intolerantti. Siis maamies, joka ei sietänyt maitoa eikä juustoa? Tuo on tietenkin jännittävä juttu. Sveitsiläisten paaluasumusten luota löydettyjen ruuantähteiden tutkimuksissa on saatu selville, että tuohon aikaan käytettiin jo maitotuotteita. Sitä ei ole vielä pystytty vahvistamaan, että niitä olisi käytetty myös Alppien sydämessä, mutta selvitämme asiaa omassa tutkimushankkeessamme. Laktoosi-intoleranssi ei kuitenkaan sulje pois juuston käyttöä, sillä kypsytetty juusto ei juuri sisällä laktoosia.

Olivatko Ötzin aikalaiset metsästäjiä ja keräilijöitä vaiko jo maanviljelijöitä? Tuohon aikaan elettiin monenlaisissa kulttuureissa, jotka myös kohtasivat toisiaan. Ötzi kuitenkin eli varmuudella yhteiskunnassa, jossa harjoitettiin maataloutta ja karjanhoitoa. Siihen kuului siis aloilleen asettuneita maanviljelijöitä, jotka viljelivät peltoja ja kasvattivat karjaa.

Mihin käsityksenne perustuu? Ötzistä löytämiimme todisteisiin: siis ensimmäisen maanviljelyaallon pääviljalajeihin, jotka olivat ohra ja yksijyvävehnä. Sen lisäksi Ötzillä oli yllään vaatteita, jotka oli tehty vuohen-, lampaan- ja naudanvuodista. Alempaa laaksosta Latschista äskettäin paljastuneet asumusten jäännökset tuottivat samanikäisiä löytöjä, jotka todistavat ensimmäiseen aaltoon kuuluneiden lampaiden, vuohien ja viljalajien olemassaolosta. Vaikka Ötzistä löydettiinkin yksijyvävehnää, Latschissa oli vallalla emmervehnä. Tämä sopii yksiin myös muiden Pohjois-Italiasta tehtyjen viljalöytöjen vaihtelun kanssa.

Onko vielä joitakin olennaisia kysymyksiä, joihin kaipaisitte arkeobotanistina lisävalaistusta? Kyllä, etenkin se, miksi kaikki Ötzin syömät ateriat sisälsivät sananjalkojen itiökapseleita.

Eikö kyseinen kasvi ole myrkyllinen? Ei ole. Se on kyllä karsinogeeninen, mutta sitä syödään siitä huolimatta. Pohjois-Amerikan intiaanit ja japanilaiset käyttävät nuoria ituja parsan tapaan. Sananjalkoja on myös käytetty iät ja ajat pakkausmateriaalina, ja nykyään ne ovat sangen suosittuja luomujuustopakkauksissa. Tähän mennessä olemme löytäneet kuudesta Ötzin ruuansulatuskanavasta ottamastamme näytteestä itiökapseleita, ja ne ovat niin suuria, että ne voivat olla peräisin vain suoraan kasvista.

Pystyttekö selittämään löydön? Itiöiden täytyi olla osa ravintoa. Uusimmissa tutkimuksissamme olemme saaneet selville, että sananjalkaa käytettiin myös suodattimena. Ötzi on joko juonut sananjalkajuomaa tai suodattanut kasvin avulla maitoa tai muuta juomaa. Tämä voisi selittää sen, miksi hänestä löydettiin itiöpesäkkeitä ja itiöitä muttei merkkejä itse kasvin lehdistä. Ne olisivat tulleet hänen elimistöönsä juuston, jugurtin tai jonkin muun maitotuotteen mukana. Siksi minua kiinnostaakin tutkia laktoosi-intoleranssia ja Ötzin mahalaukun rasvahappoja.

Ötzin arvoitus ei siis selviä täysin vielä lähiaikoina? Mitä enemmän asioita tutkimme, sitä enemmän kysymyksiä ilmenee, ja niinhän sen pitää mennäkin. Haluamme tietää, millainen merkitys näillä analyyseilla todellisuudessa on. Kuinka hyvin Ötzi edustaa neoliittisen kauden ihmisiä ja näiden elämäntyyliä Alpeilla?

Näettekö sen ongelmallisena, että jäämiehiä on löytynyt vain yksi, eikä hänelle siksi ole vertailukohtaa? Vaihteluiden selvittämiseksi olisi tietenkin mainiota, että jäämiehiä ja -naisia löytyisi lisää. Etenkin naisen löytäminen ja tutkiminen avaisi valtavasti uusia mahdollisuuksia. Silloin pystyisimme selvittämään sukupuolten välisiä mahdollisia eroja ja tutkimaan myös sosiaalisia rakenteita. Niistähän on monenlaisia teorioita...

...kuten esimerkiksi? Jotkut sanovat, että neoliittinen kausi oli patriarkaalista aikaa. Toisten mielestä se taas oli enemmänkin matriarkaalinen. Patriarkaalisen teorian mukaisesti olisi helppo sanoa, että ”Ötzi oli iso päällikkö, jolla oli korkea yhteiskunnallinen asema”, mutta millainen mahtoi olla silloin naisen asema? Tuohon kysymykseen emme valitettavasti pysty vastaamaan, koska tällaisia muumioita on löydetty liian vähän, ja tuskin niitä koskaan löydetäänkään.

Te tutkijana ilahtuisitte siis kaikkein eniten siitä, että Ötzin ajalta löydettäisiin lisää konkreettisia jäännöksiä? Se olisi unelmien täyttymys. Jokainen luonnontutkija tietää sen tunteen, jonka tietyn aikakauden löytörypäs tuo tullessaan. Silloin on mahdollista tehdä tilastollisia ja siten yleispäteviä päätelmiä.

Klaus Oeggl

on Innsbruckin yliopiston palynologian (siitepölytieteen) ja arkeobotaniikan professori, joka on keskittynyt jäämies Ötzin tutkimukseen. "Ötzi yllättää minut kerta toisensa jälkeen", hän sanoo.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...