Itävallan jättimäinen gladiaattorikoulu

Arkeologit löysivät Wienin ulkopuolelta roomalaisen gladiaattorikoulun jäännöksiä. Rakennuskokonaisuus on niin suuri, että sitä voi verrata Rooman Colosseumin harjoituskenttiin.

perjantai 16. syyskuuta 2011 teksti Traci Watson, National Geographic News

Itävallasta löydettiin puinen harjoitteluvastustaja ja muita asioita, joita ei ole aiemmin tavattu roomalaisten gladiaattorikouluissa eli luduksissa. Porttien ulkopuolelta taas paljastui ensimmäinen tunnettu luduksen mailla sijaitseva gladiaattorihautausmaa.

Kokonaisuus on "suorastaan valtava", sanoo Franz Humer, Carnuntumin arkeologisen puiston tieteellinen johtaja. Gladiaattorikoulu löytyi puistosta, jossa on rekonstruoitu suuria osia muinaiskaupungista.

Tonavan tuntumasta tehty löytö on "yksi mielenkiintoisimmista asioista, joita voin kuvitella urallani täältä löytyvän", Humer lisää.

Koululöytö "on merkittävä", sanoo Buffalon yliopiston roomalaisen historian ja arkeologian asiantuntija Stephen Dyson.

"Se on kokonsa ja laajuutensa suhteen ainoa, joka Rooman provinsseista on löydetty", sanoo Dyson, joka ei ole mukana hankkeessa.

Carnuntumin ludus ei ehkä muuta historioitsijoiden peruskäsityksiä gladiaattoreista, mutta "se on tärkeä lisä todistusaineistoon".

Yhteys suosikkielokuvaan?

Koulu rakennettiin todennäköisesti samoihin aikoihin kuin sen vieressä sijaitseva 13 000-paikkainen amfiteatteri, joka pystytettiin noin vuonna 150 Marcus Aureliuksen ollessa Rooman keisari. Amfiteatteri kaivettiin esiin 1920–30-luvuilla.

Marcus Aureliuksen tiedetään viettäneen aikaa Carnuntumissa, ja hänen poikansa Commodus – Gladiaattori-elokuvan roistokeisarin kaima – saattoi nähdä siellä ensimmäiset gladiaattoritaistelunsa.

"Ehkä hän innostui" verisestä urheilusta Carnuntumissa, sanoo Humer. "Emme voi todistaa sitä…mutta kronologisesti se olisi ollut mahdollista."

Kolmen jalkapallokentän kokoinen gladiaattorikoulu

Arkeologit löysivät koulun traktoriin kiinnitetyllä tutkalaitteistolla, joka pystyy tuottamaan kolmiulotteisia kuvia maahan hautautuneista esineistä.

Tutka paljasti monenlaisia keskuspihan ympärille sijoittuvia maanalaisia rakenteita pienistä asuinhuoneista aina suureen, lattialämmitettyyn tilaan. Lattioiden romahtaminen kertoo tutkijoiden mukaan siitä, että niitä lämmitettiin lattian alla olevien onkaloiden avulla.

Sisäpihan pienoisamfiteatteri, jossa oli roomalaistyylinen katsomo, toimi gladiaattoreiden harjoituspaikkana. Kenties gladiaattorit, joista useimmat olivat orjia, esittäytyivät siellä mahdollisille ostajille, spekuloi Humer.

Harjoituskeskuksen vieressä sijaitsi muurien ympäröimä pelto, campus, jolla saatettiin pitää taisteluissa käytettäviä eläimiä tai harjoittaa hevosia. Sellaista ei Humerin mukaan ole aiemmin löydetty luduksesta.

Rakennuskompleksin kokonaispinta-ala on noin 19 000 neliömetriä eli hieman yli kolme jalkapallokenttää.

Carnuntumin gladiaattorikoulun keskeiset rakennukset muistuttavat kuitenkin pitkälti Roomasta ja Pompejista löydettyjen koulujen jäännöksiä. Samankaltaisuus viittaa vahvasti siihen, että kyseessä todellakin on gladiaattorikoulu, vaikka kohdetta ei vielä olekaan kaivettu esiin.

Selviä roomalaisvaikutteita

Hautausmaan ja muiden rakennelmien esiin kaivaminen paljastaa lisää yksityiskohtia ja kasvattaa historioitsijoiden ymmärrystä gladiaattoreiden elämästä, sanoo Rooman valtakuntaan erikoistunut arkeologi Ian Haynes englantilaisesta Newcastlen yliopistosta.

Esimerkiksi eräältä turkkilaiselta gladiaattorihautausmaalta löydetyissä luissa näkyy taisteluissa kärsittyjen vammojen jälkiä.

Vaikka Carnuntumissa ei ikinä iskettäisi lapiota maahan, sen ludus "on vahva muistutus siitä, kuinka imperiumin kaupunkikeskusten kulttuurit ovat yhteydessä toisiinsa", sanoi Haynes, joka ei ole mukana Carnuntumin tutkimuksissa.

"Nämä Tonavan rajamailta löytyneet rakennelmat ovat suoraan verrannollisia Rooman keskustassa tehtyihin löytöihin ... osoittaa sangen selvästi, että Carnuntumin kaltaiset kaupungit olivat täynnä tämän roomalaisen, kosmopoliittisen kulttuurin vaikutteita."

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...