Espanjalainen renessanssiajalta peräisin oleva kolikkko kuvattiin namibialaisessa timanttikaivoksessa.

Kuvagalleria: Aarrelaiva

maanantai 2. marraskuuta 2009

Kultalastissa ollut laiva haaksirikkoutui viisi vuosisataa sitten timantteja tulvivalle rannikolle.

Namibian etelärannikolla kaivetaan yleensä timantteja. Kuvan kymmenmetrinen maavalli suojaa suurta pintakaivosaluetta, josta portugalilaishylky löytyi huhtikuussa 2008. Timanttikaivoksen toiminta laitettiin tauolle ja paikalle tuotiin nopeasti joukko arkeologeja.

Kaivostyöläiset ja arkeologit pelastivat jatkuvan valvonnan alaisina aluksen jäänteet ja sen aarrelastin. Hylkyä ympäröivä timanttipitoinen hiekka imuroitiin pois, ja koko hylyn esiin saaminen vei vain kymmenen viikkoa.

Tutkimusmatkailijat laskivat astrolabien avulla leveyspiirejä mittaamalla auringon ja tuttujen tähtien kulman horisonttiin nähden – kunhan taivas oli kyllin kirkas.

12,5 senttimetriä pitkällä ruiskulla annosteltiin elohopeaa matkustajille, jotka kärsivät 1500-luvulla Euroopassa epidemiaksi levinneestä kupasta.

Aluksen arkuissa oli espanjalaisten ja portugalilaisten kolikoiden lisäksi myös venetsialaisia, firenzeläisiä ja maurilaisia kolikoita mausteiden maksamista varten. Hylystä löytyi lähes 23 kilogrammaa kultakolikoita.

Yksinkertainen tinalautanen kuului luultavasti tuhoisan lopun saaneen laivan matkustajien arkiastiastoon.

Täikampa muistuttaa laivan miehistön ankeista ja varsin ahtaista oloista.

Kupariesine oli ensimmäinen todiste hylystä. Sittemmin hiekasta on kaivettu tonneittain erilaisia esineitä.

Hylystä löydetiin myös harppeja, joita tarvittiin oikean kurssin määrittämiseen. 1500-luvulla Portugalissa tehtiin taidokkaita karttoja ja navigointivälineitä.

Hylkyä ympäröivästä hiekasta saatiin kerättyä talteen pieniä määriä elohopeaa, jota käytettiin ilmeisesti kupan hoitoon.

Arkeologi Bruno Werz on valmiina ohjaamaan osan puista takilaa makeavetiseen säilytysaltaaseen. Moiset harvinaiset aarteet avaavat aivan uusia näkökulmia Portugalin löytöretkien kulta-aikaan.

Kaivuryhmä söi ja lepäsi oikeassa yläkulmassa näkyvässä bussissa.

Namibian viranomaiset vierailivat alueella ja tarkastivat, että esineitä (kuten kolikoita) ja ihmisten jäännöksiä käsiteltiin oikein.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...