UUSI LÖYTÖ: 500 vuotta vanha hylky kuului Vasco da Gamalle

Sukeltajat tutkivat laivan hylkyä kolmen vuoden ajan Arabian niemimaalla sijaitsevan Omanin rannikolla. Lopulta ikivanha kolikko ja pari tykinkuulaa paljastivat, että alus kuului kuuluisan löytöretkeilijän Vasco da Gaman laivastoon.

tiistai 22. maaliskuuta 2016 teksti Andreas Ebbesen Jensen

”Se oli fantastinen löytö. Aivan kuin Hollywood-elokuvasta!”

Brittiläisen Blue Water Recoveries -yrityksen johtajan riemulla ei ollut rajoja.

Hänen sukeltajaryhmänsä on vuodesta 2013 lähtien tutkinut Arabian niemimaalla sijaitsevan Omanin edustalla lepäävää 500-vuotiasta hylkyä yhdessä maan kulttuuriministeriön kanssa.

Puolentoista vuoden uurastuksen jälkeen tulos on nyt varma: alus kuului itselleen Vasco da Gamalle, kuuluisalle portugalilaiselle löytöretkeilijälle.

Hopearaha sai arkeologit hieromaan silmiään

Sukeltajat ovat keränneet vanhasta laivan hylystä noin 3 000 esinettä, mutta etenkin kaksi löytöä vahvisti aarteenetsijien epäilykset siitä, että kyseessä on Vasco da Gaman laiva: Portugalilainen índio-niminen hopearaha, jota käytettiin ainoastaan Intian-kaupassa, sekä kiviset tykinkuulat, joihin on kaiverrettu Vasco da Gaman sedän ja Esmeralda-aluksen kapteenin Vincente Sodrén nimikirjaimet.

Tutustu löydön ja Vasco da Gaman laivastoon kuuluneen hylyn tutkinnan taustoihin

Ei tiedetä varmasti, miksi Esmeralda upposi matkallaan Intiaan vuonna 1503, mutta arkeologien mukaan syynä oli mitä todennäköisimmin myrsky, joka koitui laivan satapäisen miehistön kohtaloksi.

”Laivan hylky ei ole mikään kaunis juttu. Se kertoo tragediasta. Siihen on myös suhtauduttava kunnioittavasti, sillä niin moni menetti henkensä”, Blue Water Recoveriesin johtaja David Mearns toteaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...