Uusi menetelmä paljastaa muumioiden salat

Kuvantamismenetelmällä saadaan selville jopa muumioiden sappikivet.

torstai 21. tammikuuta 2010

Muumio Meresamunin paksu kaula (oik.) sai tutkijat uskomaan thebalaisen papittaren kärsineen struumasta, mutta tietokonetomografia sai heidät toisiin aatoksiin. Palsamoijat olivat nimittäin vahvistaneet hänen kaulaansa toppauksilla.

Sarkofagin avaaminen saattaa tuhota sen sisällä lepäävän muumion, mutta lääketieteellisen teknologian ansiosta arkkuihin voidaan kurkistaa turvallisesti. Röntgeniä on jo pitkään käytetty muumiotutkimuksessa, mutta tulokset eivät aina ole olleet luotettavia. Tietokonetomografia (TT) on nyttemmin kehittynyt niin tehokkaaksi, että sillä voidaan tuottaa puoli millimetriä paksuja kolmiulotteisia viipaleita ja saada vastauksia ikivanhoihin kysymyksiin. Tutkijat ovat onnistuneet määrittämään tarkasti vainajien kuolinikiä ja selvittämään yhteiskunnallisen aseman vaikutuksia muumioinnin laatuun. TT-kuvantamisella on löydetty todisteita ikivanhasta sappikivestä (jota luultiin aiemmin skarabeeksi), syövästä ja hampaiden narskuttamisesta.

Suurimman yllätyksen on kuitenkin tarjonnut Brooklynin museossa New Yorkissa lepäävä 2 700 vuotta vanha muumio: 80 vuoden ajan nimellä Lady Hor tunnetusta muumiosta tuli tutkimusten ansiosta kertaheitolla Sir Hor.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...