Cousteau - kaikkien aikojen merentutkija

Jos kapteeni Jacques-Yves Cousteau vielä eläisi, hän täyttäisi 11. kesäkuuta 100 vuotta.

tiistai 11. toukokuuta 2010

Cousteau nautti maailmanlaajuista arvostusta sekä meritutkimuksen edelläkävijänä että kaukokatseisena miehenä, joka sai monen muun ihmisen mielikuvituksen lentoon. Koko maailma seurasi televisiosta hänen seikkailuntäyteistä elämäänsä ja oppi vähitellen arvostamaan meren syvyyksien hiljaista maailmaa.

”Meri on kaikki. Se peittää 70 prosenttia Maan pinnasta. Se on loputon erämaa, jossa ihminen ei ole yksin vaan tuntee elämää kaikkialla ympärillään. Meri on yliluonnollisen ja ihmeellisen elämän ruumiillistuma. Siellä olen vapaa!”

Näin ajatteli ranskalainen kapteeni, tutkimusmatkailija, keksijä, insinööri, luonnontutkija, runoilija ja profeetta Jacques Cousteau, joka kääntyi National Geographic Societyn puoleen ensimmäisen kerran vuonna 1950. Tuolloin hänet tunnettiin vasta elokuvatuottajana ja mullistavan Aqua-Lung-sukelluslaitteiston keksijänä. Cousteau haki tukea maailman ympäri yltävää tutkimusmatkaa varten. Hän teki yhteistyötä useiden ranskalaisten tutkimuslaitosten kanssa ja komensi laivaa nimeltä Calypso (joka oli nimetty Odysseiassa esiintyvän nymfin mukaan), jonka hän oli muuntanut toisen maailmansodan aikaisesta miinanraivaajasta nykyaikaiseksi merikelpoiseksi tutkimusalukseksi.

Mahdottoman laihassa, leveästi hymyilevässä ja suurisilmäisessä ranskalaismiehessä oli jotain kiehtovaa. ”Il faut aller voir”, hän tapasi sanoa. ”Täytyy mennä katsomaan.” National Geographic uskaltautui hankkeeseen, joka saattoi näyttää epävarmalta seikkailulta. Cousteau ei kuitenkaan missään vaiheessa ollut epäileväinen tulosten suhteen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...