Doggerland: Pohjanmereen uponnut Atlantis

Pohjanmeren kalastajat ovat vuosikymmenien ajan saaneet pyydyksiinsä palasia Doggerlandista. Keitä tuolla kivikautisella asuinseudulla nykyisessä merenpohjassa eleli?

perjantai 7. joulukuuta 2012 teksti Karen Gunn

Atlantiksen olemassaolosta saadaan tuskin koskaan täyttä varmuutta. Pohjanmereen uponneesta menneestä maailmasta on sen sijaan löytynyt eriskummallisia merkkejä jo pitkään.

Todisteita alkoi kertyä puolitoista vuosisataa sitten, kun Hollannin rannikon kalastajat ottivat laajamittaisesti käyttöön niin kutsutun puomitroolauksen. He vetivät painoilla varustettuja verkkoja pitkin merenpohjaa ja hilasivat pintaan merianturaa, punakampelaa ja muita pohjakaloja. Joskus kannelle kuitenkin kalahti jättimäinen syöksyhammas tai sitten alkuhärän, villasarvikuonon tai muun sukupuuttoon kuolleen eläimen jäännöksiä. Kalastajia nämä toisenlaisiin aikoihin viitanneet ilmestykset häiritsivät, ja sen, mitä he eivät kyenneet selittämään, he nakkasivat takaisin mereen.

Doggerlandin tarina alkoi jäästä

Nykyään tiedetään, että kadonneen maan tarina saa alkunsa jään hupenemisesta. 18 000 vuotta sitten Pohjois-Euroopan merien pinnat olivat yli sata metriä alempana kuin nykyään. Britanniakaan ei ollut vielä saari vaan Euroopan asumaton luoteisnurkka, jota erotti muusta mantereesta jäinen tundra. Kun maapallo sitten lämpeni ja jää vetäytyi, peurat, alkuhärät ja villisiat suuntasivat pohjoiseen ja länteen.

Arkeologit käyttävät tästä kadonneesta tasangosta nimeä Doggerland, joka on johdettu Pohjanmerellä silloin tällöin laivoja uhkaavasta Doggermatalikosta. Nykyisin uskotaan, että siellä eli kenties suuriakin määriä mesoliittikautisia ihmisiä, jotka joutuivat jättämään seudun tuhansia vuosia myöhemmin armotta nousseen merenpinnan vuoksi.

Doggerland jäi veden alle

Maapallon lämmetessä entisestään myös merenpinnat jatkoivat nousuaan ja peittivät vähitellen alavat alueet. Siitä seurasi ilmastollisten ja yhteiskunnallisten mullistusten aikakausi, ja noin 8 200 vuotta sitten Doggerlandin viimeisetkin rippeet peittyivät veteen, kun pohjoisamerikkalainen jäätikköjärvi valutti sisältönsä mereen ja merenalainen maanvyörymä Norjan rannikolla synnytti tsunamin. Mesoliittikauden lopulla Eurooppa oli menettänyt merkittävän osan maamassastaan ja näytti kartalla melko samanlaiselta kuin nykyisinkin.

Lue koko juttu Doggerlandista

Napsauta alla näkyvää Lataa-painiketta. Kun napsautat Lataa-painiketta, sinua pyydetään liittymään natgeo.-fi-sivuston jäseneksi. Liittyminen kestää noin minuutin eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...