Näytelmä

Minulle Tutankhamonin tarina on kuin näytelmä, jonka loppua vielä kirjoitetaan. Draaman ensimmäinen näytös käynnistyy noin vuonna 1390 eaa. useita vuosikymmeniä ennen Tutankhamonin syntymää, kun suurfarao Amenhotep III nousee Egyptin johtajaksi. Pohjoisesta Eufratista etelään aina Niilin neljännelle kataraktille yltävää lähes 2 000 kilometrin pituista valtiota hallitseva 18. dynastian kuningas on sanoinkuvaamattoman rikas. Amenhotep III hallitsee valtakuntaansa voimakkaan kuningattarensa Tejen kanssa 37 vuoden ajan palvoen esi-isiensä jumalia, ennen kaikkea Amonia.

torstai 16. syyskuuta 2010

Minulle Tutankhamonin tarina on kuin näytelmä, jonka loppua vielä kirjoitetaan. Draaman ensimmäinen näytös käynnistyy noin vuonna 1390 eaa. useita vuosikymmeniä ennen Tutankhamonin syntymää, kun suurfarao Amenhotep III nousee Egyptin johtajaksi. Pohjoisesta Eufratista etelään aina Niilin neljännelle kataraktille yltävää lähes 2 000 kilometrin pituista valtiota hallitseva 18. dynastian kuningas on sanoinkuvaamattoman rikas. Amenhotep III hallitsee valtakuntaansa voimakkaan kuningattarensa Tejen kanssa 37 vuoden ajan palvoen esi-isiensä jumalia, ennen kaikkea Amonia. Hänen kansansa vaurastuu, ja suuria rikkauksia virtaa kuninkaallisiin kirstuihin Egyptin ulkomaisista omistuksista.

Jos ensimmäisen näytöksen teemoja ovat perinne ja vakaus, toisen kantava teema on kapina. Kun Amenhotep III kuolee, valtaan nousee hänen toinen poikansa Amenhotep IV – eriskummallinen visionääri, joka kääntää selkänsä Amonille ja muille valtion jumalolennoille ja palvoo niiden sijaan yhtä jumalaa: Atonia, auringonkehrää. Viidentenä vallassaolovuotenaan hän muuttaa nimensä Ekhnatoniksi – ”hän joka on suopea Atonille”. Hän nostaa itsensä elävän jumalan asemaan, hylkää Theban perinteisen uskonnollisen pääkaupungin ja rakennuttaa upean seremoniakaupungin noin 300 kilometriä pohjoisemmaksi paikkaan, jota kutsutaan nykyisin Amarnaksi. Siellä hän elää kauniin vaimonsa Nefertitin kanssa, ja molemmat toimivat Atonin ylipappeina kuuden rakastetun tyttärensä avustamina. Amonin papistolta riistetään kaikki valta ja vauraus, ja Aton nousee ylivertaiseen asemaan. Aikakauden taidekin edustaa kauttaaltaan vallankumouksellista uutta naturalismia: edes faraota ei kuvata edeltäjiensä tapaan kauniskasvoisena, nuorekkaana ja lihaksikkaana vaan omituisen naisellisena hahmona, jolla on pyöreä maha, paksut huulet ja pitkät kasvot.

Ekhnatonin valtakauden loppu on sekavaa aikaa – näytös joka esitetään suljetun esiripun takana. Kuningas tai mahdollisesti kaksi kuningasta hallitsee lyhyen aikaa joko Ekhnatonin rinnalla, tämän kuoleman jälkeen tai sekä että. Minä uskon monien muiden egyptologien lailla ensimmäisen ”kuninkaan” olleen Nefertiti. Toinen on salaperäinen hahmo nimeltä Smenkhkare, josta emme tiedä juuri mitään. Varmaa on se, että kun kolmas näytös alkaa, valtaistuimella istuu nuori poika: yhdeksänvuotias Tutankhaton (”Atonin elävä kuva”). Kahden ensimmäisen hallintovuotensa aikana Tutankhaton ja hänen vaimonsa Ankhesenpaaton (Ekhnatonin ja Nefertitin tytär) jättävät Amarnan ja palaavat Thebaan, avaavat temppelit uudelleen ja palauttavat niiden vanhan vaurauden ja loiston. He muuttavat nimensä Tutankhamoniksi ja Ankhesenamoniksi ja julistavat siten hylkäävänsä Ekhnatonin kerettiläisyydet ja omistautuvansa jälleen Amon-kultille.

Sitten esirippu laskeutuu. Vain kymmenen vuotta valtaannousunsa jälkeen Tutankhamon on kuollut jättämättä perillisiä. Hänet haudataan kiireen vilkkaa pieneen hautaan, joka on suunniteltu alun perin yksityishenkilölle eikä kuninkaalle. Hänen seuraajansa onnistuvat Ekhnatonin harhaoppisuutta kitkiessään pyyhkimään historiasta lähes kaikki merkit Amarnan kuninkaista, myös Tutankhamonista.

Ironista kyllä, yritys pyyhkiä pois Tutankhamonin muisto varmisti hänen ikuisen säilymisensä. Alle vuosisata hänen kuolemansa jälkeen haudan sijainti oli unohtunut. Hautaa suojasivat ryöstelijöiltä sen päälle pystytetyt rakennelmat, joten se säilyi käytännössä koskemattomana jälleenlöytämiseensä eli vuoteen 1922 saakka. Hauta sisälsi yli 5000 esinettä, mutta arkeologit eivät vielä ole onnistuneet valottamaan nuoren kuninkaan läheisimpiä perhesuhteita.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...