Perimän analyysi paljastaa sukulaisuussuhteet

Kun muumioiden DNA oli saatu eristettyä, oli melko yksinkertainen asia vertailla Amenhotep III:n, KV55:n ja Tutankhamonin Y-kromosomeja ja todeta mahdollinen sukulaisuus. (Toisille sukuaan olevien miesten DNA:n Y-kromosomit noudattavat samaa kaavaa, koska kyseinen miehen genomin osanen periytyy suoraan tämän omalta isältä.) Heidän tarkkojen sukulaisuussuhteidensa selvittäminen vaati kuitenkin tarkempien geneettisten sormenjälkien ottamista.

torstai 16. syyskuuta 2010

Kun muumioiden DNA oli saatu eristettyä, oli melko yksinkertainen asia vertailla Amenhotep III:n, KV55:n ja Tutankhamonin Y-kromosomeja ja todeta mahdollinen sukulaisuus. (Toisille sukuaan olevien miesten DNA:n Y-kromosomit noudattavat samaa kaavaa, koska kyseinen miehen genomin osanen periytyy suoraan tämän omalta isältä.) Heidän tarkkojen sukulaisuussuhteidensa selvittäminen vaati kuitenkin tarkempien geneettisten sormenjälkien ottamista. Perimämme kromosomeissa on tiettyjä tunnettuja alueita, joissa DNA:ta kuvaavat kirjaimet – A:t, T:t, G:t ja C:t – vaihtelevat järjestykseltään suuresti henkilöstä toiseen. Nämä variaatiot johtavat eri määriin samoista harvoista kirjaimista koostuvia, toistuvia jaksoja. Jokin kirjainjono saattaa toistua yhdellä henkilöllä vaikka kymmenen kertaa, kun taas toinen, hänelle ei sukua oleva henkilö saattaa änkyttää saman jakson 15 kertaa, kolmas 20 kertaa ja niin edelleen. Kymmenen tällaisen erittäin vaihtelevan alueen yhteensopivuus riittää FBI:lle johtopäätökseen, jonka mukaan rikospaikalle jäänyt DNA saattaa kuulua tietylle epäillylle.

3 300 vuotta sitten hajonneen perheen jälleenyhdistäminen tehdään hieman väljemmillä kriteereillä. Vertailemalla kahdeksaa tällaista vaihtelevaa aluetta ryhmämme pystyi toteamaan yli 99,99 prosentin todennäköisyydellä, että Amenhotep III oli KV55:n isä ja KV55 puolestaan Tutankhamonin isä.

Tiesimme siis löytäneemme Tutankhamonin isän ruumiin mutta emme vielä hänen henkilöllisyyttään. Pääepäiltymme olivat Ekhnaton ja Smenkhkare. Haudassa KV55 oli tavara-arkku, jonka Tutankhamonin oli ajateltu tuoneen Thebasta Amarnaan, Ekhnatonin (ja kenties Smenkhkaren) hautapaikkaan. Vaikka arkun kartussit – faraoiden nimet sisältävät soikeat renkaat – oli hakattu pois, siinä näkyi määritteitä, jotka liitettiin ainoastaan Ekhnatoniin. Kaikki todisteet eivät kuitenkaan viitanneet häneen. Useimpien oikeuslääketieteellisten analyysien perusteella oli päätelty, että sisällä oleva ruumis kuului korkeintaan 25-vuotiaalle miehelle. Hän olisi liian nuori Ekhnatoniksi, joka näytti siittäneen kaksi tytärtä jo ennen 17-vuotisen valtakautensa alkua. Niinpä useimmat epäilivätkin, että arkussa lepää arvoituksellinen farao Smenkhkare.

Arvoituksen ratkaisemiseksi pystyttiin kutsumaan uusi todistaja. Niin kutsuttu Vanha rouva (KV35EL) on vielä muumionakin lumoava olkapäille laskeutuvine punertavine hiuksineen. Hänen hiussuortuvansa oli aiemmin yhdistetty morfologisesti kiharaan, joka oli haudattu yhteen Tutankhamonin haudan miniatyyriarkkuun. Siihen oli kaiverrettu kuningatar Tejen nimi – ja hän oli Amenhotep III:n puoliso ja Ekhnatonin äiti. Vertailemalla Vanhan rouvan DNA:ta Tejen vanhemmiksi tiedettyjen Jujan ja Tujun muumioiden DNA:han saimme vahvistuksen sille, että Vanha rouva oli kuin olikin Teje. Nyt hän pystyisi todistamaan, oliko KV55 todellakin hänen poikansa.

Iloksemme DNA-vertailu todisti heidät sukulaisiksi. Muumio KV55:lle suoritetut uudet TT-kuvaukset paljastivat myös ikääntymiseen liittyvää heikkenemistä selkärangassa ja nivelrikkoa polvissa ja muualla jaloissa. Kävi ilmi, että mies oli kuollut lähempänä 40:n kuin aiemmin arvellun 25 vuoden ikää. Kun ikäristiriita oli saatu sovitettua, saatoimme päätellä, että muumio KV55, Amenhotep III:n ja Tejen poika ja Tutankhamonin isä, oli lähes varmuudella Ekhnaton. (Koska Smenkhkaresta tiedetään niin vähän, häntä ei voi sulkea tyystin pois.)

Uusi tietokonetomografia pani myös pisteen näkemykselle, jonka mukaan suku kärsi jostakin perinnöllisestä sairaudesta: vaikkapa Marfanin syndroomasta, joka voisi selittää pitkät kasvot ja Amarna-kauden taiteen naisellisen ulkonäön. Mitään tuollaisia sairauksia ei löydetty. Ekhnatonin esittäminen androgyynisenä näyttäisi sittenkin olleen vain tapa ilmaista hänen rinnastumisensa Atoniin, joka oli sekä mies että nainen ja siksi kaiken elämän lähde.

Entä sitten Tutankhamonin äiti? Yllätyimme siitä, että Tejen vierestä KV35:n syvennyksestä löydetty niin kutsuttu Nuori rouva (KV35YL) täsmäsi perimältään poikakuninkaaseen. Sitäkin hämmästyttävämpää oli, että DNA todisti Nuoren rouvan Ekhnatonin lailla Amenhotep III:n ja Tejen tyttäreksi. Ekhnaton oli siis siittänyt pojan oman sisarensa kanssa, ja tuo lapsi tunnettiin nimellä Tutankhamon.

Tämän havainnon myötä tiedämme olevan epätodennäköistä, että jompikumpi Ekhnatonin tunnetuista vaimoista – sen paremmin Nefertiti kuin toinenkaan vaimo, Kija – olisi Tutankhamonin äiti, sillä historialliset todisteet eivät tue sitä, että kumpikaan heistä olisi Tutankhamonin täyssisko. Tiedämme viiden Amenhotep III:n ja Tejen tyttären nimet, mutta emme kai koskaan saa selville sitä, kuka Ekhnatonin siskoista synnytti hänelle lapsen. Minulle sisaren nimen tietäminen on kuitenkin vähemmän tärkeää kuin hänen suhteensa veljeensä. Insesti ei ollut epätavallista muinaisen Egyptin kuninkaallisten keskuudessa, mutta tässä tapauksessa uskon sen kylväneen heidän poikansa varhaisen kuoleman siemenen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...