Kudotuille ruo’oille laskettu peruukkipäinen esihistoriallinen poika tai erinomainen jäljitelmä kertoo chinchorrojen monimuotoisista muumiointirituaaleista. Sen sijaan että he olisivat konservoineet lihasmassaa, he muotoilivat mangaanilla höystetyllä tuhkalla ruumiita luurangoille, joista oli poistettu lihakset ja joiden sisäelimet oli korvattu maalla.

Galleria: Kuoleman kultin muumioita

Perun ja Chilen rannikon kalastajakylissä eläneet chinchorrot alkoivat muumioida vainajiaan jo vuoden 5050 eaa. tienoilla eli tuhansia vuosia ennen egyptiläisiä.

maanantai 27. elokuuta 2012

Perun ja Chilen rannikon kalastajakylissä eläneet chinchorrot alkoivat muumioida vainajiaan jo vuoden 5050 eaa. tienoilla eli tuhansia vuosia ennen egyptiläisiä. Arkeologit ovat pitkään pähkäilleet sitä, kuinka käytäntö ja siihen liittynyt kuolemankultti syntyivät. Jotkut arvelevat sen tulleen alueelle huomattavasti kosteammalta Amazonin altaan alueelta. Kuva: Enrico Ferorelli

"Musta" muumio näyttää hymyilevän 5 000 vuotta vanhan tuhkatahnapinnan ja ihmishiuksista tehdyn peruukkinsa alta. Musta muumiointi kehittyi vuoden 5000 eaa. paikkeilla ja piti pintansa chinchorrojen parissa yli 2 000 vuoden ajan. Vuoden 2800 eaa. tienoilla musta vaihtui punaiseen kenties värisymboliikan muuttumisen vuoksi tai siksi, että siihen tarvittavaa mustaa mangaania alkoi olla vaikea löytää.

Maalattu naamio korvaa kasvot 5 000 vuotta vanhassa chinchorromuumiossa. Atacaman äärimmäisen kuivan ilmaston lisäksi chinchorrojen äkillinen väestönkasvu 7 000 vuotta sitten saattoi myötävaikuttaa siihen, että he alkoivat muumioida. "Suuri väkimäärä merkitsee kasvavaa monimuotoisuutta siinä mielessä, että yhteisön jäsenillä on erilaisia taitoja. Ja kun uusi taito tai innovaatio, esimerkiksi muumiointi, syntyy, se leviää nopeammin väestön keskuuteen”, sanoo Pablo Marquet.

Muumiohaudassa, jossa lepää kaksi aikuista ja kaksi lasta, ehkä samaa perhettä, on valaanluinen reunus. Chinchorrot saattoivat muumioida kuolleet löytääkseen tavan tulla toimeen ruumiiden kanssa rutikuivassa Atacamassa. "Monissa metsästäjä-keräilijäyhteisöissä ajateltii, että jos ruumiit eivät mene pois, ne ovat yhä läsnä. Silloin sureminen ei lopu koskaan", Marquet lisää. Arvellaan, että keinotekoisten muumioiden valmistamisen oli keino hyvästellä vainajat tunnetasolla.

Tässä taiteilijan näkemyksessä varhaiset chinchorrot "vahvistavat" puhdistetun luurangon raajoja ruokojen ja tuhkatahnan avulla. Arkeologit uskovat chinchorrojen kehittäneen muumioidensa yhteyteen monimuotoisia kuolemarituaaleja. Moni muumio rakennettiin varsin vankaksi, ja niiden niveliä vahvistettiin ruo’oilla ja tikuilla. Tämän ansiosta muumiot kestivät paremmin saattoväen käsittelyä, johon saattoi kuulua ruumiiden kanniskelua ja esillepanoa.

2 000 vuotta vanha, muumioitu ja naamioitu chinchorronainen kurkistaa ruo’oista, narusta ja kenties pelikaanin nahasta tehdyn käärön takaa. Muinaiset egyptiläiset pitivät vain kuninkaita ja muuta ylimystöä muumioinnin arvoisina, mutta chinchorrot suorittivat pyhän rituaalin lähes kaikille vainajille iästä ja asemasta riippumatta. Sylivauvoja ja jopa sikiöitä muumioitiin yhtä pikkutarkasti kuin aikuisia.

Jotkut chinchorrolapset kiinnitettiin niin eläessään kuin kuoltuaankin puiseen alustaan, jota vanhemmat kantoivat selässään. Yllä suuremman kuvan yksityiskohdassa näkyvät 5 000 vuotta vanhan lapsimuumion jalat, jotka on muumioitu chinchorroille tyypilliseen tapaan. Tutkijaryhmän teoria, jonka mukaan 7 000 vuotta sitten koettu yltäkylläisyyden kausi vauhditti kulttuurin kehittymistä ja innoitti muumioimaan vainajia, toimii myös toiseen suuntaan.

Chinchorromuumiot ovat hajonneet maattuaan vuosikymmeniä santiagolaisen museon varastossa, joten ne pakattiin uudelleen vuonna 1995. Pablo Marquet sanoo, että hänen ryhmänsä tutkimustyö auttaa nostamaan esiin ympäristön roolia luovuutta vahvistavana voimana, joka voi synnyttää kulttuurisia innovaatioita. "Se korostaa myös väestötekijöiden merkitystä yhteiskunnallisessa monimutkaistumisessa ja esimerkiksi uusien työkalujen tai ajatusten synnyssä", sanoo Marquet.

Mangaanituhkalla päällystettyä chinchorrolapsen päätä pitää pystyssä päälaesta törröttävä tikku. Silloin kun chinchorrot lopettivat muumioinnin, egyptiläiset alkoivat harjoittaa sitä. Jotkut tutkijat ovat nostaneet esiin kysymyksen, mahtoiko Pohjois-Afrikassa harjoitettu muumiointi saada alkunsa aavikolle ikuistuneista ruumiista. "Ehkä se ei olekaan sattumaa, että kyseistä tapaa on harjoitettu juuri kuivissa ympäristöissä", sanoo Pablo Marquet.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...