Maissi kuivuu vartijan valvonnassa Yucayn syyssäässä. Inkat kehittivät maissista satoisia lajikkeita, jotka kukoistavat yhä Urubambajoen laakson hedelmällisessä maassa. Maissi oli imperiumin tärkein viljelykasvi ja täytti valtion varastot sekä ruokki työläiset ja sotilaat. Juhlia varten siitä käytettiin oluen tapaista juomaa.

Galleria: Machu Picchu

Tuntemattomuudesta Andien vallan huipulle kohonnut hallitsijoiden sarja alisti kuningaskuntia, muokkasi vuoria ja takoi kokoon mahtavan valtakunnan. Kuvat: Robert Clark

torstai 14. huhtikuuta 2011

Tuntemattomuudesta Andien vallan huipulle kohonnut hallitsijoiden sarja alisti kuningaskuntia, muokkasi vuoria ja takoi kokoon mahtavan valtakunnan. Kuvat: Robert Clark

Viisi ja puoli vuosisataa maanjäristyksiä kestänyt Ollantaytambon muuri oli osa Pachacutec Inca Yupanquin omistamaa maatilaa. Chachapoyat kietoivat vainajansa nyyteiksi. Heidän alueensa valloittaneet inkat alkoivat soveltaa nyyttitekniikkaa isompiin muumioihinsa.

Abra Málagassa kyytiä odottelevien naisten vaatetus kertoo maan histo­riasta. Huivit ovat perinteistä inkatyyliä mutta hatut ja hameet puolestaan espanjalaisten mallin mukaan tehtyjä.

Maatilojen tilkkutäkki peittää maata lähellä Chincheroa, joka kuului todennäköisesti Tupa Inca Yupanquin kuninkaalliseen maatilaan. Inkat hyödyn­sivät kaikki viljelymah­dollisuudet taidokkaasti. Näissä korkeuksissa, yli 3600 metrissä, he kasvat­tivat perunan kaltaisia mukulakasveja ja hoitivat kesyjä laamoja ja alpakoita

Mineraalipitoisesta vedestä saadaan Marasin pengeraltaissa haihtumisen myötä suolaa samaan tapaan kuin inkojen aikaan. Muinaisen lähikylän nimi oli Kachi eli ”suola” seudun kielellä.

Perun Andeilla sijaitseva kuninkaallinen lepopaikka Machu Picchu on tarkasti mitoitettuine kivineen ja pengerrakennelmineen mainio todiste inkojen mestarillisesta rakennustaidosta.

Espanjalaiset sulattivat lähes kaikki inkojen hopea- ja kultaesineet. Ehjänä on säilynyt esimerkiksi pyhällä kissaeläimellä koristettu rituaalimalja ja...

...uhrihautajaisveistoksia: venytettyjen korvalehtien aateliseksi paljastama mies

...kokamälliä vasemmassa poskessaan kantava nainen sekä ...

...laama.

Nämä muumionyytit ovat 500 vuoden takaa. Käsittelytapa väänsi ruumiit outoihin mutta helpommin kannettaviin asentoihin. Myöhemmin ryöstäjät repivät käärinliinoja auki kulta-aarteen toivossa.

Bingham lähti Machu Picchun -leiristään tutkimaan yhtä harvoista inkakohteista, joita espanjalaiset eivät tärvelleet.

Hän dokumentoi työtään tuhansilla valokuvilla, joita hän otti vankalla Kodak-kamerallaan.

Urubambajoen yläpuolisen harjanteen laella oleva kuninkaallinen maaseutukoti alkaa paljastua, kun satojen vuosien aluskasvillisuus on saatu kuukausien työllä raivattua pois. Lähes läpitunkematon maasto oli edesauttanut kohteen säilymistä.

Binghamin ryhmä löysi raunioista runsaasti esineistöä, esimerkiksi puolikuun muotoisen riipuksen....

kalastajaa ja saalista esittävän veitsen...

sekä lintukoristeisen huivineulan.

Kuninkaana kuoleman jälkeenkin Entisten hallitsijoiden muumiot istuvat Cuscon aukiolla nauttimassa symbolisesti chichaa eli maissiolutta, kun nykyinen hallitsija nostaa maljaa rituaalikorokkeellaan. Isännän roolissaan hallitsija toimii nykyajan ja kuolleiden esi-isiensä edustaman menneisyyden välimiehenä. Hienoimpiinsa puetut muumiot on tuotu tänne maatiloilta, jotka pysyvät heidän omistuksessaan kuoleman jälkeenkin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...