Galleria: Taivaallisen rauhan aukio koskettaa 25 vuoden jälkeen

Kaksi tunnettua kuvatoimittajaa, jotka ovat identtisiä kaksosia, todistivat 25 vuotta sitten toiveikasta mielenosoitusta ja sen väkivaltaista loppua. Lue heidän tarinansa ja katso koskettavat kuvat verilöylystä.

maanantai 9. kesäkuuta 2014 teksti Eve Conant

David Turnley oli Pariisissa, kun hän sai puhelun. Hänen kaksoisveljensä Peter oli Pekingissä raportoimassa Neuvostoliiton johtajan Mihail Gorbatšovin Kiinan-vierailua ja seurasi samalla muita tapahtumia. Pieni opiskelijajoukko oli aloittanut mielenosoituksen Taivaallisen rauhan aukiolla. Mielenosoittajien määrä kasvoi nopeasti.

”Luulen, että täällä tapahtuu pian jotain", sanoi Peter veljelleen. ”Sinun täytyy olla mukana raportoimassa”, hän jatkoi.

Muutaman opiskelijan joukko ”kasvoi nopeasti 10 000 ihmiseen, ja pari päivää myöhemmin aukiolla oli jo miljoona ihmistä”, Peter muistelee. Kaikki vaativat lisää poliittisia ja henkilökohtaisia vapauksia. Vuosi 1989 oli historiallisten muutosten vuosi pysähtyneissä poliittisissa järjestelmissä, kuten Neuvostoliitossa ja Etelä-Afrikassa. Kiinalaisopiskelijat halusivat samanlaisia uudistuksia.

David lensi Pekingiin seuraamaan tapahtumia. Kun David kulki niiden miljoonan, tai jopa useamman, ihmisen joukossa, jotka olivat kerääntyneet Taivaallisen rauhan aukiolle, hän tunsi ”voimakasta yhteisöllisyyttä”. Davidin mukaan sen oli ”euforista”.

Riemua ei kuitenkaan kestänyt pitkään. Kansan vapautusarmeijan joukot olivat valmiudessa kaupungin ulkopuolella. Valokuvaajat seurasivat opiskelijoita, kun nämä kohtasivat armeijan joukot ja pyysivät heitä olemaan sekaantumatta. Kun armeija sitten iski aukiolle, David ja Peter olivat paikalla kuvaamassa julmia tapahtumia ja niiden herättämää pelkoa ihmisissä.

Sekä Peter että David ovat olleet kuvaamassa monilla sota-alueilla 30 viime vuoden aikana, mutta Taivaallisen rauhan aukio poikkeaa kaikista muista, sillä se kosketti heitä syvästi sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti. He pitävät kunniana sitä, että he saivat olla todistamassa kiinalaisopiskelijoiden rohkeutta. Kumpikin sanoo, että tapahtuma koskettaa yhä 25 vuoden jälkeenkin.

”Tapahtumat olivat jotakin paljon suurempaa kuin kenenkään yksittäisen ihmisen teot”, sanoo Peter. ”En koskaan unohda, miltä se tuntui sydämessä. Voin yhä vieläkin tuntea Taivaallisen rauhan aukion tapahtumien jättämät arvet.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...