Hämmentäviä kuvia kivettyneistä muumiopäistä

150 vuotta vanhojen italialaisten muumioiden päitä voi kuoria kuin sipulia, mutta ne ovat silti hämmentävän elävän näköisiä. Nyt niiden nuoruuden salaisuus on selvitetty.

tiistai 21. helmikuuta 2012 teksti James Owen, National Geographic News

Italialaisessa Salòn kaupungissa työskennellyt anatomi Giovan Battista Rini (1795–1856) "kivetti" ruumiita ja ruumiinosia kylvettämällä niitä elohopeassa ja muissa raskasmetalleissa. Se on käynyt ilmi uusissa kemiallisissa analyyseissa ja TT-kuvauksissa, joista kerrotaan Clinical Anatomy -lehdessä.

Tutkimuksessa analysoidaan ensimmäistä kertaa tarkasti anatomian opetusta varten tehtyjä italialaisia muumioita, sanoo tutkimusryhmän jäsen ja Bolzanon muumio- ja jäämiesinstituutin oikeusantropologi Dario Piombino-Mascali.

Opetus- ja tutkimuskäyttöön tehty muumiokokoelma valmistettiin kivettämällä. Sisäelimien esittelyyn tarkoitetuista ruumiista poistettiin ennen muumiointia iho ja ihonalaiset kudokset. Se tehtiin todennäköisesti kirurgisilla instrumenteilla, vaikka joissakin aikalaiskertomuksissa sanottiinkin käytetyn lihaa syöviä hyönteisiä, esimerkiksi matoja, sanoo Piombino-Mascali.

Kivettämismenetelmässä orgaaninen aine korvataan mineraalisella, ja sillä saadaan aikaan erittäin kovia näytteitä. "Niiden koostumus on puumainen", sanoo Piombino-Mascali.

"Italiassa oli paljonkin ihmisiä, jotka kivettivät ihmisruumiita" 1800-luvulla, hän lisää. "Jotkut heistä tekivät todella erinomaista työtä."

Avomielisenä Jalustaan kiinnitetty ihmispää tarjoaa suoran näkymän aivoihin. Tämä on yksi kahdeksasta unohdetusta mutta ällistyttävän hyvin säilyneestä 1800-lukuisesta muumiosta, joiden säilömistekniikan salat paljastuivat vasta äskettäin. Kuva: Dario Piombino-Mascali, EURAC & Clinical Anatomy/Wiley.

1800-luvun naisen irrotetun pään (kuvattu TT-laitteessa) noitamaisuutta vahvistavat tekosilmät ja -hiukset, jotka on lisätty siihen kauan sitten realistisemman ulkonäön aikaansaamiseksi. Kuvaukset paljastivat, että muumion omat silmät olivat kuroutuneet pään sisään, mutta olivat kuitenkin tallella tekosilmien takana. Kuva: Dario Piombino-Mascali, EURAC & Clinical Anatomy/Wiley

Tämän muumioidun miehen pää ja hartiat irrotettiin muusta ruumiista todennäköisesti siksi, että lihakset, hengitystiet, verisuonet ja muut sisuskalut saatiin näkyviin. Kuva: Dario Piombino-Mascali, EURAC & Clinical Anatomy/Wiley.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...