Historian 10 antoisinta fiaskoa

Tie menestykseen kulkee harhapolkujen kautta. Tässä 10 maailman antoisinta fiaskoa.

torstai 16. tammikuuta 2014 teksti Hannah Bloch

Jokaisen tutkijan ja löytöretkeilijän tekemisiä varjostaa fiaskon mahdollisuus. Ilman epäonnistumisia ei edistys kuitenkaan olisi mahdollista. Tutustu maailmanhistorian 10 suurimpaan fiaskoon ja lue, miten virheistä voidaan ottaa opiksi.

1492: Kristoffer Kolumbus

Hän ei koskaan päässyt Intiaan, mutta häntä ei ole siitä soimattu.

1804–1806: Meriwether Lewis ja William Clark

He etsivät vesireittiä Missourijoelta Tyynellemerelle. Sellaista ei ole olemassakaan. He dokumentoivat maastoa, kansoja, kasveja ja eläimiä Ranskalta ostetulla Louisianan alueella.

1897: Salomon August Andrée

Keski-ikäinen ruotsalainen patentti-insinööri sai loistavan ajatuksen lentää vetypallolla ensimmäisenä pohjoisnavalle. Tutkimusmatkailijat olivat vuosien ajan yrittäneet päästä sinne maitse, ja yrityksissä oli menetetty monta ihmishenkeä. Nyt niitä meni vielä kolme lisää. Hylkeenmetsästäjät löysivät retkikunnan jäsenten jäätyneet ruumiit 33 vuotta myöhemmin.

1914: Shackletonin retkikunta

Irlantilaissyntyinen napatutkija Ernest Shackleton retkikuntineen lähti vaeltamaan Antarktiksen poikki vuosina 1914–1916. Suunnitelma meni mönkään, kun heidän käyttämänsä Endurance-laiva juuttui jäihin. Shackletonin tavoite vaihtui nopeasti tutkimusmatkailusta turvallisen kotimatkan takaamiseen. Hän ja 27-henkinen miehistö pääsivätkin kaikki hengissä kotiin.

1925: Percy Fawcett

Englantilainen insinööri ja tutkimusmatkailija matkasi Brasilian sademetsään etsimään Z-kaupunkia ja katosi. Muutama vuosi sitten arkeologit löysivät Fawcettin reitin lähettyviltä kadonneen kulttuurin nimeltä kuhikugu. Retkikunnan kohtalosta on vuosien mittaan esitetty monenlaisia enemmän tai vähemmän uskottavia vaihtoehtoja.

1940: Tacoma Narrowsin silta

Washingtonilainen riippusilta aaltoili kovassa tuulessa ja romahti neljä kuukautta valmistumisensa jälkeen. Tuulen vaikutusta ei ollut otettu kattavasti huomioon rakennesuunnittelussa. Myöhempiä malleja vakautettiin uusilla alatasoilla.

1970: Apollo 13

Vuoden 1970 kuulento epäonnistui, sillä se jouduttiin keskeyttämään happisäiliön räjähdettyä huoltomoduulissa. Se silti myös onnistui, sillä astronautit palasivat hengissä kotiin.

1991: Biosfääri 2

Kahdeksan ihmisen sulkeminen 200 miljoonan dollarin terraarioon ei sujunut hyvin: ruuasta oli pulaa, ilma oli huono ja "muurahaiset hulluja". Rakennusta on sittemmin käytetty ekotutkimuksissa.

1993: Apple Newton

Applen pahimpana floppina pidetään tätä kämmentietokonetta, jonka valmistus lopetettiin kuuden vuoden jälkeen. Se kuitenkin raivasi tietä iPadille.

1998: Mars Climate Orbiter

Nasa lähetti kiertolaisen tutkimaan Marsin ilmastoa, mutta 287 vuorokauden matkan jälkeen luotain ilmeisesti paloi Marsin ilmakehässä. Nasa oli käyttänyt metrijärjestelmää, Lockheed Martinin insinöörit brittiläisiä mittoja.

Lue, miten tutkijat, kehittäjät ja elinkeinoelämä käyttävät hyväkseen epäonnistumisia. Lataa tästä ilmaiseksi koko artikkeli:

Kun napsautat Lataa-painiketta, sinua pyydetään kirjautumaan sivustoon. Jos ei sinulla vielä ole käyttäjätunnusta natgeo.fi-sivustoon, voit luoda sellaisen – se vie vain minuutin eikä se maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...