Homo aquaticus

Vuonna 1960 Jacques Cousteau oli jo yleisesti tunnettu nimi. Hänen kasvonsa komistivat Time Magazinen kantta edustaen aikakautta, joka tutki innolla niin meriä kuin avaruuttakin. Siinä missä ensimmäiset astronautit nousivat kauas ”ulkoavaruuteen”, Cousteaun oseanonautit laskeutuivat ”sisäavaruuteen” hänen kehittämällään sukeltavalla lautasella. Kahdelle hengelle rakennetussa sukellusveneessä oli kymmenen ikkunaa ja melkoinen arsenaali kaikuluotaimia ja syvänmeren kameroita.

tiistai 11. toukokuuta 2010

Vuonna 1960 Jacques Cousteau oli jo yleisesti tunnettu nimi. Hänen kasvonsa komistivat Time Magazinen kantta edustaen aikakautta, joka tutki innolla niin meriä kuin avaruuttakin. Siinä missä ensimmäiset astronautit nousivat kauas ”ulkoavaruuteen”, Cousteaun oseanonautit laskeutuivat ”sisäavaruuteen” hänen kehittämällään sukeltavalla lautasella. Kahdelle hengelle rakennetussa sukellusveneessä oli kymmenen ikkunaa ja melkoinen arsenaali kaikuluotaimia ja syvänmeren kameroita. Tämä ensimmäinen todella ohjauskelpoinen tutkimussukellusvene rakennettiin tutkimaan maailman mannerjalustoja, joiden päälle Cousteau uskoi rakennettavan ihmisasutusta ja vedenalaisia kaupunkeja pian koittavalla Homo aquaticuksen aikakaudella. Hieman myöhemmin hän kehitti kokeellisia vedenalaisia asumuksia 10–100 metrin syvyyksiin.

Juuri National Geographic Society kuitenkin antoi Cousteaulle tämän suurimman näyttämön: television. Suurmies ihasteli sitä, kuinka monet miljoonat ihmiset katselivat amerikkalaisen CBS-kanavan vuonna 1966 lähettämää National Geographic Televisionin erikoisohjelmaa Jacques-Yves Cousteaun maailma, ja oivalsi television mahdollisuudet. Pian hän jätti tieteen ja National Geographicin taakseen ja palasi ensirakkautensa eli elokuvanteon pariin. Hän käytti kaiken tarmonsa Meren salaisuuksiin, omaan huippusuosittuun tv-sarjaansa, jota on uusittu moneen kertaan ympäri maailmaa. Hänestä tuli silti paljon muutakin kuin mereen rakastunut vanhus. Hänen haaveenaan oli, että Cousteau Society, jonka hän perusti vuonna 1973, ”johtaisi ’kansan ristiretkeä’, joka pysäyttäisi ekosysteemien vastuuttoman tuhoamisen”. Hänen mielestään ”sivilisaation tulevaisuus on riippuvainen vedestä”. Hänestä tuli siis yksi ympäristötietoisuuden varhaisista airueista. Jacques-Yves Cousteau aloitti elämän mittaisen odysseiansa etsimällä pikku seikkailuja ja päätyi innoittamaan lukemattomia ihmisiä eri puolilla planeettaa välittämään maailmasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...