Huppupäisten pyöveleiden vuosipäivä

Rasistinen veljeskunta Ku Klux Klan perustettiin jouluaattona 150 vuotta sitten Pulaskin pikkukaupungissa Tennesseessä. Tässä lyhyt katsaus Ku Klux Klanin rumaan historiaan.

torstai 17. joulukuuta 2015 teksti Andreas Ebbesen Jensen

Joulun syntymäpäivänsankareista tunnetuin lienee yli kaksi vuosituhatta sitten syntynyt seimen lapsi, mutta muutkin tahot juhlivat merkkipäiviään 24. joulukuuta. Yksi näistä on rasistinen Ku Klux Klan -veljeskunta, jonka perustamisesta tulee jouluaattona kuluneeksi 150 vuotta.

Merkkipäivä antaa kuitenkin sangen vähän aihetta iloon.

Siinä missä Jeesus puhui rakkauden ja anteeksiannon puolesta, ääninationalistinen Ku Klux Klan on vuodesta 1865 saarnannut vihaa ja Yhdysvaltojen mustan väestön kidutusta.

Nyt on hyvä hetki vilkaista huppupäisen klaanin historiaan ja katsoa, mistä kaikki alkoi.

## 1865 Pulaskin kaupungissa Tennesseessä 24. joulukuuta 1865 perustettu Ku Klux Klan oli alun perin kuuden kaveruksen hauskanpitokerho. Sen jäsenet pukeutuivat pitkiin kaapuihin ja naamioihin ja kuljeskelivat kaduilla meluamassa ja pelottelemassa kansalaisia.

## 1867–1870 Aiemmin etelävaltioiden armeijan kenraalina toiminut George W. Gordon valjasti Ku Klux Klanin kampanjointinsa tueksi.

Klaanin jäsenillä oli velvollisuus taistella sen puolesta että Etelän asukkaat (käytännössä valkoinen väestö) saisi takaisin vanhat oikeutensa. Ku Klux Klanin jäsenen piti vannoa olevansa "valkoisen miehen vallan kannattaja" ja luvata "vastustaa neekereiden tasa-arvoa".

Uusi järjestö ja sitä ympäröivä salaperäisyys saivat tuhannet turhautuneet etelävaltiolaiset marssimaan järjestön lipun alla, ja vuonna 1868 jäseniä väitettiin olleen jopa 550 000 henkeä.

Ku Klux Klan muuttui kaverikerhosta taistelujärjestöksi, ja naamioituneet ratsastajat liikkuivat öisin kurittamassa sekä vapautettua mustaa väestöä että "neekereiden ystäviksi" leimattuja valkoihoisia. Järjestön jäsenet hyökkäsivät viattomien ihmisten koteihin piiskaten ja lynkaten uhrejaan.

## 1871–1873 Kongressi sääti Ku Klux Klan -lain, joka kielsi naamioitumisen joukkokokouksissa. Erityisen merkittävää oli, että lain perusteella kansalaiset saattoivat nostaa oikeusjutun liittovaltion tuomioistuimessa, mikäli heidän puheoikeuttaan rajattiin.

Armeija nujersi oikeutta vastaan niskuroivat klaanin jäsenet, eikä aikaakaan, kun koko järjestöstä oli jäljellä vain kalpea muisto.

## 1915–1925 William Joseps Simon nosti Ku Klux Klanin uudelleen jaloilleen 40 vuoden hiljaiselon jälkeen. "Keisarilliseksi velhoksi" itseään kutsuva johtaja järjesti muun muassa tilaisuuksia, joissa poltettiin ristejä – innoituksen hän sai elokuvasta Kansakunnan synty. Järjestön jäsenet ryhtyivät myös käyttämään valkoisia hiippalakkeja.

Ku Klux Klanin suosi kasvoi kohisten, ja vuonna 1924 jäseniä oli jo hälyttävät neljä miljoonaa. Kun William Joseph Simmonsin seuraaja, "suurlohikäärme" D. C. Stephenson vangittiin seuraavana vuonna murhasta syytettynä, klaani koki jälleen takaiskun.

## 1960-luku Ku Klux Klanin kolmas kukoistuskausi seurasi Martin Luther Kingin ja Malcolm X:n johtaman kansalaisoikeusliikkeen menestystä. Klaani otti jälleen käyttöön vanhat julmat menetelmänsä surmaten muiden muassa kansalaisoikeusaktivisteja.

## Nykytilanne Nykyisin Ku Klux Klanin aiempi toiminta on paljolti siirtynyt keskenään taisteleviin uusnatsisoluihin. Vanhaan Ku Klu Klaniin kuuluvat tahot koettaa kiillottaa järjestön kilpeä: valkoisista kaavuista ja ristien polttamisesta on luovuttu, ja nykyään jäseniksi otetaan myös naisia ja katolisia.

Southern Powerty Law Centerin mukaan Yhdysvalloissa toimii 160 aktiivista Ku Klux Klan -osastoa. Järjestön nykyistä levinneisyyttä voi tarkastella täältä löytyvästä kartasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...