Egyptin pääarkeologi Zahi Hawass (oik.) puhuu DNA-asiantuntijoiden kanssa sen jälkeen, kun yhdestä Kuninkaiden laaksossa sijaitsevan hauta KV35:n muumion luusta on otettu kudosnäyte.

Kuvagalleria: Tutankhamon ja hänen perheensä

DNA-näytteet paljastavat totuuden lapsikuninkaan vanhemmista ja valottavat hänen varhaisen kuolemansa syitä. Kuvat: Kenneth Garrett

maanantai 27. syyskuuta 2010

DNA-näytteet paljastavat totuuden lapsikuninkaan vanhemmista ja valottavat hänen varhaisen kuolemansa syitä. Kuvat: Kenneth Garrett

Tutankhamonin ja hänen sukulaistensa haudat sijaitsevat Niilin länsipuolisiin aavikkokanjoneihin kätkeytyvässä Kuninkaiden laaksossa. Ennen vanhaan paikkaa pidettiin syrjäisenä, mutta nyt sen lähellä hohtavat Luxorin kasvavat lähiöt.

Kuninkaan muumioidut jäännökset laskettiin yli 100 kilon painoiseen umpikultaiseen arkkuun.

Tutankhamonin haudasta löytyneistä sisäkkäisistä pienoisarkuista sisimpään oli kaiverrettu Tejen nimi. Arkun sisällä oli hiussuortuva (alin laatikko) kenties muistona rakkaasta isoäidistä.

Tämä vähintään seitsenkuukautinen muumioitu sikiö löytyi Tutankhamonin haudasta pienemmän ja hauraamman viereltä. Niistä toinen tai kumpikin saattoi olla faraon tytär.

Kun hauta KV21 vuonna 1817 avattiin, sen sisällä lepäsi kaksi hyvin säilynyttä naispuolista muumiota. Myöhemmin vandaalit repivät ne palasiksi. Alustavat DNA-tulokset viittaavat siihen, että nykyisin päätön muumio voisi olla ainakin yhden Tutankhamonin haudasta löydetyn sikiön äiti. Jos näin on, nainen on todennäköisesti Ankhe­senamon, Ekhnatonin tytär ja Tutankhamonin tiettävästi ainoa vaimo.

Norsunluukoristeinen laatikko, joka sekin on Tutankhamonin haudasta, esittää faraon rakkaan kunin­gattarensa seurassa. Hiljattain saatujen terveys­tietojen perusteella Tutankhamon saattoi tarvita pitelemäänsä sauvaa kävelytukena.

Hauta KV35:n kätkö sisälsi muun muassa muumion, joka tunnettiin tähän asti pelkästään nimellä Vanha rouva. DNA on todistanut kuninkaallisen kaunottaren olevan Amenhotep III:n vaimo Teje, jonka ei-kuninkaalliset vanhemmat Juja ja Tuju löydettiin vuonna 1905 omasta koskemattomasta haudastaan nimeltä KV46.

Teje oli Tutankhamonin isoäiti. Hänet palsamoitiin vasen käsi rintansa päällä, mikä tulkitaan egyptolo­giassa kuningattaren hautausasennoksi. Karnakin temppelissä olevassa patsaassa vasen käsi näkyy taivutettuna samaan tapaan.

Nyt Tutankhamonin isoisäksi määritetty Amenhotep III hallitsi loistokkaasti noin 3 400 vuotta sitten. Hänen muumionsa haudattiin ylenpalttisten lahjojen kera. Satoja vuosia myöhemmin papit yrittivät suojella kuninkaallisia jäänteitä haudanryöstäjiltä käärimällä muumiot tuoreisiin liinoihin ja hautaamalla ne uudelleen ryhmittäin.

Amenhotep III:n ruumis löytyi vuonna 1898 yli tusinan muun kuninkaallisen rinnalta haudasta KV35, joka kuului hänen isoisälleen Amenhotep II:lle.

Tutankhamonin isän henkilöllisyys on pitkään ollut arvoitus. Yksi ehdokas on epäsovinnainen farao Ekhnaton, joka hylkäsi valtiolliset jumalat ja alkoi palvoa yhtä ainoaa jumalaa.

Vuonna 1907 löydettiin pahasti hajonnut muumio Kuninkaiden laakson pienestä haudasta KV55, joka sisälsi monenlaisia 18. dynastian loppukauden kuninkaisiin ja kuningattariin liittyviä esineitä. Arkun murjotun pinnan kuninkaalliset epiteetit viittasivat siihen, että sen sisällä saattaisi levätä Ekhnaton. Nyt DNA vahvistaa muumion Ekhnatonin vanhemmiksi tiedettyjen Amenhotep III:n ja kuningatar Tejen pojaksi – ja Tutankhamonin isäksi.

DNA-testien mukaan tämä Nuorena rouvana tunnettu muumio on sekä KV55-muumion – todennäköisesti Ekhnatonin – täyssisko että tämän lapsen Tutankhamonin äiti. (Insestisuhteet eivät olleet Egyptin kuninkaallisille tavattomia.)

Historiallisten merkintöjen mukaan Ekhnaton otti vaimokseen sekä kuuluisan Nefertitin että naisen nimeltä Kija, mutta kumpaakaan heistä ei koskaan väitetty hänen sisarekseen. Nuori rouva on luultavasti yksi Amen­hotep III:n ja Tejen viidestä tunnetusta tyttärestä.

Paljon tutkittu farao oli sisarusten välisen liiton jälkeläinen. Nyt on saatu selville, että hän syntyi kampurajalkaisena ja kärsi siihen liittyneestä luusairaudesta, joka teki kävelystä kivuliasta. Sisäsiittoisuus saattoi aiheuttaa epämuodostuman ja jopa estää häntä saamasta perillistä vaimonsa, luultavasti sisarpuolensa, kanssa.

Peri Tutankhamon tähän elämään mitä vaivoja hyvänsä, ikuisuuteen hän jäi hohdokkaana. Hänen maailmankuulu hautanaamionsa on valmistettu kullasta – muinaisten egyptiläisten kuninkaiden lihana pitämästä aineesta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...