Milloin ensimmäinen kirja painettiin?

Ensimmäinen massatuotantona tehty kirja oli Raamattu, joka julkaistiin vuonna 1454.

perjantai 5. lokakuuta 2012

Saksalainen kultaseppä Johann Gutenberg oli puuhamies ensimmäisen massatuotantona tehdyn kirjan, niin kutsutun 42-rivisen Raamatun, takana. Parin sadan kappaleen painoksen ensimmäinen kirja valmistui vuonna 1454. Gutenbergiä pidetään yleisesti irtokirjasimin toteutetun kirjanpainamisen isänä.

Kyseessä oli mullistava keksintö, joka johti renessanssin kulttuuriseen vallankumoukseen, koska sen avulla kirjoista pystyttiin tuottamaan paljon aiempaa useampia kopioita ja yhä useammilla ihmisillä oli mahdollisuus saada niitä käsiinsä.

Puupiirrostekniikalla painettuja kirjoja tehtiin Kiinassa jo 800-luvulla, mutta ne painettiin puulevyyn kaiverretuilla ja väritetyillä merkeillä kokonainen sivu kerrallaan, ei irtonaisilla kirjasimilla. Poltetusta savesta valmistetut, vapaasti yhdisteltävät irtokirjasimet kehitettiin nekin Kiinassa noin vuonna 1050.

Koreassa taas käytettiin pronssista valettuja irtokirjasimia jo 1400-luvun alussa. Kirjapainotaito levisi nopeasti halki Euroopan: vuoteen 1500 mennessä oli arvioiden mukaan painettu noin 40 000 eri teosta ja yhteensä noin 10 miljoonaa yksittäistä kirjaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...