Milloin postimerkkejä alettiin käyttää?

Postimerkki tekee helpoksi kirjeen lähettämisen vaikka maapallon toiselle puolelle. Niin ei kuitenkaan ole aina ollut. Ennen postimerkkiä hinta laskettiin matkan perusteella ja postimaksut olivat siten korkeampia.

tiistai 10. syyskuuta 2013

Englannissa maailman ensimmäinen postimerkki

Ensimmäinen postimerkki julkaistiin 6. toukokuuta 1840 Englannissa. Nimen "Penny Black" saanut merkki oli seurausta suuresta postimaksu-uudistuksesta, jonka taustavoimana toimi brittiläinen yhteiskuntavaikuttaja Rowland Hill (1795–1879).

Postimaksut halpenivat

Hillin mullistava ajatus piti sisällään sen, että postista veloitettaisiin yhdenmukaisesti painon perusteella 1 pence 14 grammalta (vähimmäismaksu 4 penceä) riippumatta siitä, kuinka kauas maan rajojen sisällä lähetys pitäisi kuljettaa.

Aiemmin postityöntekijöiltä oli mennyt paljon aikaa matkaan perustuvan hinnan laskemiseen, mikä nosti postimaksuja merkittävästi.

Suomen ensimmäiset postimerkit 1856

Postimerkin käyttöönoton yhteydessä siirryttiin myös siihen käytäntöön, että postimaksun suorittaa lähettäjä eikä vastaanottaja. Kaiken kaikkiaan uudistus yksinkertaisti postijärjestelmää ja alensi postimaksuja.

Vuonna 1843 postimerkkejä alettiin käyttää myös Sveitsissä ja Brasiliassa, ja Suomen ensimmäiset postimerkit julkaistiin maaliskuussa 1856.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...